Zu Zu Zujalice pomerile granice Jazz 4 Kids festivala

Nišvil, kao festival za sve uzraste, i ove je godine imao bogat program za decu. Jazz 4 Kids, festival u okviru festivala, ugostio je trupe iz različitih gradova, a priliku da se predstave dobili su i članovi niškog benda Zu Zu Zujalice. Njihova predstava „Čuvari prirode“, inspirisana istoimenom pesmom brzo je doprla do dece koja su ih opkolila na sceni. A oni su pomerili granice pozorišnog dela programa time što je to prva predstava na Nišvilu prevedena na znakovni jezik.

Bili su raspoloženi da podele sa nama svoje utiske, a već znate da smo mi uvek raspoloženi da ih podelimo sa vama.

Kako je došlo do saradnje Zujalica i Nišvila?

Dobili smo poziv za učešće od naše drage prijateljice Branislave Jovanović, menadžera i PR-a festivala, koja od osnivanja Zu Zu Zujalica prati i podržava naš rad. Zapravo, bili smo njeni gosti u emisiji „Danas“, na Zoni+, i tamo smo upoznali umetničku direktorku „Nisville Jazz Theater-a“, Maju Mitić, koja je slušala naše gostovanje i bila zainteresovana za saradnju.

Vi ste prvenstveno bend koji izvodi muziku za decu, ali ste se pojavili na Nisville Jazz Theater-u. Otkud inspiracija za predstavu?

Zuzu jeste prvenstveno bend koji pravi i izvodi muziku za decu, ali pozadina toga je mnogo dublja. Deca imaju neverovatnu čistinu i još neverovatniju moć da menjaju svet. Mi želimo da zaštitimo i negujemo te dečije osobine, da podstičemo njihovu maštu i pomognemo im da neometano, u potpunoj slobodi i bezbrižnosti, ulepšavaju i poboljšavaju ovaj svet. Otud i ideja da se napravi predstava. Krenuli smo od naše pesme „Čuvari prirode“ i iz nje se rodio čitav koncept za predstavu. Ko su čuvari i gde se nalaze? Koje su njihove karakteristike? Kroz tu potragu za čuvarima, shvatamo da smo mi ti koji treba da čuvamo, volimo i poštujemo prirodu. I ne samo prirodu oko nas, već i prirodu u nama.

Znam da su vas u jednom trenutku predstave deca iz publike opkolila. Koliko je teško 

koordinisati decom i izgurati nastup do kraja onako kako ste ga osmislili?

Jeste. Baš su bili slatki i presrećni smo što tako reaguju na našu muziku i priču! Naravno, nije nam baš bilo lako, jer nismo mogli da izvedemo sve kako smo planirali. Sa druge strane, možda je tako i trebalo da bude, jer smo ostvarili predivan kontakt sa decom, što svakako znači više nego pravilno izvedena koreografija. U planu je bilo da nam se na kraju predstave pridruže drugari iz vrtića Družine genijalaca i pomognu nam da nadjemo put do šume, odnosno da odglume magičnu šumu. Međutim, javio se problem kako izvući desetak deteta kada je ispred vas njih stotinak i svi žele da pomognu Zujalicama. Improvizacija je morala da proradi, jer bismo u suprotnom imali ili razočaranu decu ili haos na sceni. Čini nam se da smo se dobro snašli, jer su utisci posle predstave bili jako pozitivni.

Kakva je bila saradnja sa organizatorima?

Saradnja je bila odlična. Imali smo nekih tehničkih problema vezanih za ozvučenje, ali svesni smo da je to festival na otvorenom, tako da je nemoguće očekivati savršene pozorišne uslove. Naš domaćin, ili host, je bio sjajan i od ogromne pomoći, pa bismo iskoristili priliku da se još jednom zahvaljujemo na svemu.

Kako se vi lično provodite na Nišvilu? Šta je od programa na vas ostavilo poseban utisak?

Mi smo Nišlije i obožavamo Nišvil, jer tokom festivala grad oživi i sija posebnim sjajem. Slušaš odličnu muziku i fenomenalne izvođače, gledaš zanimljive predstave, srećeš ljude koje odavno nisi video… Uvek bude odličan provod i neko novo muzičko otkriće, pa ne bismo mogli da izdvojimo nešto posebno. Naravno, najjači utisak nam je što smo ove godine bili deo te priče i jako smo srećni zbog ukazane prilike! Inače, ovo je prva predstava na Nišvilu koja je bila prevedena na znakovni jezik, tako da smo zajedno napisali istoriju i pomerili granice za neke nove inkluzivne projekte.

Na čemu trenutno radite?

Imamo toliko planova da ni sami ne znamo šta bismo prvo naveli. Radimo na novim spotovima i novim pesmama, a krenuli smo lagano i sa pripremom novogodišnjeg programa. Okupili smo sjajan
tim ljudi oko nas i oni nam pomažu da svaki sledeći korak bude što bolji, precizniji, čistiji i profesionalniji. Naravno, uvek smo otvoreni za nove ideje i saradnje, pa pozivamo sve koji imaju želju da budu deo naše priče ili daju svoj doprinos, da nam se jave.

Zu Zu Zujalice čine Mic, Gaga i Bole, a evo gde zuje oni van scene:

Ukratko o Boletu: Još u osnovnoj školi sam počeo da treniram džudo i zanimam se za muziku. Iako imam druga interesovanja i poslove, sviranje gitare i bas gitare i džudo su moje omiljene
aktivnosti. Pre par godina sam dobio priliku da treniram decu različitih uzrasta i to mi je jako pomoglo da upoznam sebe i shvatim šta je moj glavni poziv. Iako sam uvek voleo da pišem i komponujem, sada sa još većim uživanjem stvaram tekstove i melodije za
dečije pesme.

Ukratko o Gagi: Strani jezici i pevanje su oduvek bili moji omiljeni hobiji, tako da sam nakon studija ekonomije odlučila da se prekvalifikujem u predavača engleskog jezika i aktivnije
bavim muzikom. Tako sam krenula da radim sa decom, prvo kao nastavnik- volonter u GRUBB fondaciji, a onda i kao onlajn predavač. Svo iskustvo, veštine i znanje koje idalje stičem u učionici su se jako spontano i prirodno utkali u rad sa Zujalicama, što mi
omogućava da neprekidno maštam i beskrajno uživam u svakodnevnom stvaralaštvu.

Ukratko o Mic: Radim kao prevodilac za znakovni jezik u Nišu, pri Gradskoj organizaciji gluvih i nagluvih, i u okviru te organizacije vodim dramsku sekciju već pune 4 godine. Zajedno sa
glumcem Lutkarskog pozorišta u Nišu, Mladenom Milojkovićem, radimo na projektu „Teatar kulturne razmene“ u okviru konkursa Centrifuga – Superste, Erste banke, gde smo ušli u polufinale. Plan nam je da, u saradnji sa Akademskim pozorištem SKC-a, napravimo prvu celovečernju inkluzivnu predstavu baziranu samo na scenskom pokretu, bez reči, gde će na sceni biti i čujući i gluvi glumci. Iako sam studirala psihologiju, njome se bavim samo kroz umetnost, kroz rad sa decom i gluvima. Zujalice na neverovatan način objedinjuju sva moja omiljena interesovanja, tako da na celu priču ne gledam kao na posao, već kao na životni put i presrećna sam što imam mogućnost da ovako stvaram.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *