Ženski pandan Džimija Hendriksa na Nišvilu 2019

Na predstojećem Nišvillu, čiji se glavni program održava od 8. do 11. avgusta, drugog dana festivala nastupiće levoruka američka gitaristkinja, pevačica i kompozitorka Malina Moj.

Osim muzike, ona se bavi glumom, modom i humantarnim radom, a poznata je i po tome što je čuveni gitarski brend „Fender“ prepoznao kao jednu od prvih levorukih afroameričkih gitaristkinja i uvrstio je u društvo legendarnih muzičara pozvavši je da se pridruži ovoj velikoj muzičkoj porodici. Magazine „Guitar world“ ju je već nakon prvog singla „Girlfriend“ iz 2004. godine uvrstio na listu 10 najboljih gitaristkinja svih vremena.

Pre nepunih godina dana, objavila je album „Bad as I wanna be“ koji je dve nedelje zaredom bio prvi na Billbordovoj blues listi. Pored ovog, objavila je još dva studijska albuma „Diamonds and guitars“ (2009) i „Rock and roll baby“ (2014) sa kojeg se izdvojio hit „K-yotic“ na kom je gost bio legenda soula Bootsy Collins.

Pre dve godine, pojavila se u britanskom dokumentarcu „Stratmaster: The Greatest Guitar Story Ever Told“ , čiji su akteri bili i veliki gitaristi poput Džimija Hendriksa, Marka Nopflera i Roberta Kreja. S obzirom da je levoruka, mediji je često upoređuju sa Hendriksom za koga je i sama rekla da je uticao na njen muzički razvoj. Poznati su i njeni nastupi na turneji „Experience Hendrix Tour“, blues festivalu koji nosi ime Roberta Džonsona, dodeli Grammy nagrada… Bila je i headliner najvećeg mirovnog koncerta na zapadnoj obali „Artist for peace“ koji je organizovan u čast muzičkog doprinosa Stivija Vondera, kao i njegovih zasluga za promociju mira u svetu.

Verovatno najveću publika do sada, Malina Moye je imala kada je kao prva afroamerikanka odsvirala nacionalnu himnu na utakmici američkog fudbala između Vikingsa i Cowboys-a pred 80.000 gledalaca u rodnom Mineapolisu.

Tekst: Jovan Veljković

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *