Zbog čega je uhapšen bivši predsednik oštine Merošina?

policija-txt8Niška policija je u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom uhapsila sedam osoba iz bivšeg rukovodstva opštine Merošina zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj, položaja odgovornog lica, nenamensko korišćenje budžetskih sredstava, falsifikovali službene isprave, neosnovano dobijali i koristili kredite i druge pogodnosti, povredili prava na osnovu rada i prava iz socijalnog osiguranja, kao i zbog građenja bez građevinske dozvole.

Sumnja se da je bivši predsednik opštine Merošine od 30. Juna 2008. godine do 14. decembra 2012. overavao pečatom opštine i svojim potpisom posebne platne spiskove na kojima su bili radnici čije su plate na ime stimulacija i nagrada bile uvećane za 30 posto.

Ovi spiskovi potpisivani su paralelno sa regularnim spiskovima i bili su u suprotnosti sa Uredbom o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u državnim organima. Radnici sa posebnih lista su tako prisvojili blizu 45 miliona dinara za koliko je oštećen i budžet opštine merošina.

Bivši predsednik ove opštine se tereti i da je nenamenski iskoristio sredstva namenjena za zaštitu životne sredine u iznosu od preko 3 miliona dinara.

Zbog zloupotrebe službenog položaja i nenamensko trošenja para iz budžeta uhapšen je bivši predsednik opštine Merošina S.T, zbog zloupotrebe službenog položaja bivši načelnik Opštinske uprave Merošina Ž.S, a zbog saučesništva u zloupotrebi službenog položaja uhapšena je i S.A. šefica Odseka za inspekcijske poslove opštine Merošina.

Bivši načelnik Opštinske uprave Merošina Ž.S. tereti se da je na ovoj funkciji od 19. oktobra 2005. godine i 4. maja 2009. godine, doneo Pravilnike o koeficientima za utvrđivanje plata radnika u Opštinskoj upravi Merošina po kojima su za pojedina radna mesta koeficienti uvećani iznad zakonskog maksimuma i na osnovu kojih je donosio rešenja o koeficientima za obračun plata.

On je time omogućio da od 1. januara 2008.godine do 31. decembra 2012.godine radnici sa ovih lista steknu protiv pravnu imovinsku korist u iznosu od blizu 8 miliona dinara, za koliko je i oštećen budžet Merošine.

Osumnjičeni Ž.S. kao načelnik Opštinske uprave Merošina i S.A. šefica Odseka za inspekcijske poslove Opštine Merošina se terete da su prekoračili granice svojih položaja i 31. oktobra 2011. godine, Ž.S. je doneo i svojim potpisom i pečatom Opštine overio rešenje koje je S.A. izradila i potpisala, kojim su poništili pravosnažno rešenje Opštinske uprave i naknadno izdali građevinsku i upotrebnu dozvolu za objekat sagrađen na lokalitetu na kome građenje takvih objekata nije dozvoljeno.

Uhapšen je i direktor javnog preduzeća „Direkcija za sport, turizam i rekreaciju – Oblačinsko jezero“ H.P. zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj, da je gradio bez građevinske dozvole i neosnovano dobijao i koristio kredite i druge pogodnosti.

Osumnjičeni H.P. direktor javnog preduzeća „Direkcija za sport, turizam i rekreaciju-Oblačinsko jezero“ se tereti da je 15. novembra 2011. godine u poslovnoj dokumentaciji preduzeća „Metaloprerada“ prikazao i potpisao izvođenje radova na Oblačinskom jezeru koje je stavrno izvela Direkcija za izgradnju opštine Merošina i na taj način pribavio protiv pravnu imovisnku korist preduzeću „Metaloprerada“ u iznosu od 1.664.668 dinara i za toliko oštetio Direkciju za izgradnju opštine Merošina.

Osumnjičeni H.P. se tereti i zbog toga što je bespovratno dobijena namenska sredstva za sanaciju bazena Oblačinsko jezero u iznosu od 12.000.000 dinara opredelio za vraćanje obaveza po predhodnim ugovorima.

On je , kako se sumnja, na osnovu prvobitnog ugovora za nabavku opreme za bazen koji je naknadno raskinuo, a da to nije prikazao, od Grada Niša zahtevao i dobio transfer sredstava u iznosu od blizu milion dinara, koje je iskoristio za izmirenje obaveza prema dobavljačima.

Osumnjičeni H.P. se tereti i da je izveo radove u periodu od aprila do juna meseca 2011.godine, na sanaciji Bazena Oblačinsko jezero za koje nije imao građevinsku dozvolu.

Zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službenih isprava uhapšeni su šef gradilišta M.S, odgovorno lice u preduzeću „Metaloprerada“ D.S. i vršilac stručnog nadzora nad sanacijom objekta „Bazen Oblačinsko jezero“ L.K.

Uhapšen je i vlasnik preduzeće „SS gradnja“ S.S. zbog sumnje da je povredio prava rada i prava iz socijalnog osiguranja.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *