Zašto u vreme izborne tišine, političari na vlasti rade „najglasnije“?

Foto: Super radio

Foto: Super radio

Nikada nisam razumela svrhu predizborne tišine i to od čak tri dana. Kako, dođavola, da se „stisnu“ ljudi koji gore od neizvesnosti, čak i kada je sve izvesno…bar se tako čini?!

U mnogim evropskim zemljama besmisao tog veštačkog ćutanja shvatili su, pa ukinuli. Po ustavu SAD-a ne bi bilo ni dozvoljeno. Ne vidim kako naš dozvoljava, ali ko pa pita naš Ustav za nešto i onako ga svako malo skrnave zakonima i podzakonskim aktima. Volimo da je naopačke, valjda protiv uroka, šta li?!

Naši susedi u Hrvatskoj shvatili su da im tišinu remeti Internet, pa su na prošlim izborima u ovoj zemlji rešili da ga ograniče. Strankama je bilo zabranjeno da tvituju, fejsbukuju i uopšte dele svoje stavove preko društvenih mreža. Ko da je to dovoljno, ali ajde.

Za divno čudo meni danas nije stigla ni jedna očajnička poruka, kojom me preklinju da glasam baš za njih, ali još je rano…tek je petak? Da li bi se to računalo kao kršenje tišine? Pa baš i ne. A Internet? Pa baš i ne.

Zakon zabranjuje bilo kakvu izbornu propagandu u sredstvima javnog informisanja, održavanje javnih skupova i zabranu iznošenja rezultata na izborima. Za vreme tišine na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola podnosilaca izbornih lista i drugog propagandnog materijala.

Ali šta je sa onima koji su izbore raspisali, oni koji su zvanično još na funkcijama i koji baš za vreme te famozne tišine najglasnije rade.

Gradonačelnik Niša baš danas obišao odeljenje GAK-a za vantelesnu oplodnju i obećao „pomoć Grada u nabavci novog ultrazvučnog aparata“. To je lepo obećenje, ali zar nije moglo da sačeka ponedeljak, ili bar da je koordinisano sa aktuelnim dešavanjima u Kliničkom centru, gde su zaposleni baš tog dana stupili u generalni štrajk?

U redu je, za to nije zadužen gradonačelnik, njihovi zahtevi usmereni su ka državi, ali u svetlu toga da nam je gradonačelnik i lekar na jednoj od klinika u Centru, malo je neumesno da svojom posetom namerno „previdi“ da zaposleni obavljaju minimum procesa rada i da u to svakako ne spada doček zvaničnika grada. Ja bar ne vidim kako se to uklapa u hitan medicinski slučaj (lekari će se pobrinuti za sva hitna stanja, sve obolele od karcinoma, omladinu, trudnice, porodilje, decu i sve pacijente na intenzivnoj i poluintenzivnoj nezi)?!

Ako je gradonačelnik stranačka ličnost, kršim li ja izbornu tišinu objavljivanjem te vesti? A gradonačelnik?

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *