Zašto se Ivan Blagojević vraća na „mesto zločina“ posle 25 godina?

Previše tabloidan naslov? Da, da. Znamo. Ali u korist kulture i to one koja pomera granice. Jer možda niko nije u potpunosti svestan da se upravo sa ovogodišnjim Nišvilom kultura u Nišu pomera u pravcu kome se niko više nije nadao. Na gore. Pa, i u širinu.

Pre 25 godina „krivac“ iz naslova, a direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević, drznuo se da skandalizuje Niš predstavom „Kralj Ibi“ Harisa Pašalića. Goli glumci i glumice šećaše se onomad Tvrđavom, a Nišlije od šoka morali su i na reprizu više puta. Da se pošteno iščude. Ili da okuse, onako istinski, moderni izraz pozorišne umetnosti.

A da nas rat nije oterao sve  u mrak u svim sferama i na više nivoa, možda ne bi tek u 2017. godini pričali po prvi put o istinskom savremenom pozorištu u Nišu. Možda bi učili druge.

Ali hajde sve to na stranu. Izgleda da što je naumio to će i ostvariti. I za to je našao više nego kvalifikovane „saučesnike“. Posebno jednu – Maju Mitić, selektorku i umetničku direktoricu Nišvil džez teatra 2017.

I šta nam se zbog toga događa?

Dolazi nam nešto što je u prvobitnim najavama bilo samo lepi ukras Nišvil džez festivali – Nišvil džez teatar. Tek pred sam početak festivala shvatamo da 14 predstava koju će izvoditi glumci iz zemlje i sveta nisu nikakav „dodatak“.  To je nešto što će tek da raste i preraste sve prepreke sa kojima se Nišvil, već po navici susreće svake godine.

Zato, ne proupstite Nišvil džez teatar od 6. do 13. avgusta u niškoj Tvrđavi, na Amfiteatru na keju i u Oficirskom domu. Evo šta vas očekuje.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *