Zašto niko ne pokušava da igra indonežanski ples?

Gradonačelnik dočekao učesnike Festivala folkloraUčesnici ovogodišnjeg Festivala folklora u Nišu poneće, kažu, lepe uspomene na Srbiju, poznanstva i gostoprimstvo organizatora. Slike Niša odlaze za Sloveniju, Rumuniju, Meksiko, Džakartu, Bugarsku, a lepota njihovog folklora ostaje nama kao dokaz da ovakvih povoda za okupljanje mladih iz svih krajeva sveta treba da bude što češće.

Svaki ples donosi priču o ljubavi, običajima jedne zemlje, životu uopšte. Igrači kažu da najviše vole da igraju sa partnerima, da nije sve jedno ko će povesti ples, da li će, na primer, mladić igrati sa dve devojke ili deo koreografije sa nekoliko drugih igrača.

„Je bitno, je bitno, ali mi se negledamo tako, ko će prvi da igra, a ko drugi. Sigurno je bolje kad igram sa nekom devojkom, ali ne ljutim se i ako mi dodele drugačiju ulogu“ kaže kroz smeh Sašo Kodić iz Maribora, dok ga njegove koleginice zadirkuju, jer misle da nije najiskreniji.

Ali kažu da sujete nema, ili bar ne u velikoj meri. I mi smo im poverovali, jer na kraju da bi jedna koreografija izgledala dobro bitni su svi igrači.

Za sada kako su nam potvrdili Slovenci, Bugari i Indonežani nije se rodila ni jedna „međudržavna“ ljubav, ali kažu da još nije kasno da se tako nešto desi do nedelje, kada učenici napuštaju Srbiju.

Srpska kola svi pokušavaju da igraju, indonežansku koreografiju se ne usuđuju

Studenti iz Džakarte definitivno su izazvali najviše pažnje. Nije ni čudo jer trupa donosi folklor Indonezije koji se ne viđa često na ovim prostorima, a kako su za Super radio rekli predstavnici nekih ansambala, jedino njihovu koreografiju nisu pokušavali da „skinu“ ili su to bar bezuspešno pokušavali.

Običan život, drugačiji na svakom ostrvu sa kojih dolaze indonežanski učesnici preneli su Nišlijama, Blačanima, Knjaževčanima, ostalim učesnicima i gostima, kroz svoje ipresivne koreografije. Ova trupa je pripremila preko 20 različitih plesova za ovu turneju, a za finalno veče, kažu, čuvaju najbolje.

„Svako ostrvo u Indoneziji ima svoj ples, ali se nama najviše sviđa i najradije izvodimo ples sa Sumatre jer je najatraktivniji. Svi koji su ga videli komentarisali su da je fascinantan“ rekli su nam studenti iz Džakarte.

Interesantno da s obzirom da su muslimanske veroispovesti, a u toku je mesec Ramazana, učesnici iz Džakarte ne jedu ništa do zalaska sunca kako to nalaže njihova religija, ali ih to ne sprečava da izvode svoju zahtevnu koreografiju.

Interesantno je da su svi učesnici „vežbali“ i srpska kola. Indonežansku koreografiju, s druge strane, većina se nije usudila ni da proba.

Meksikanci „konkurencija“ Indonežanima

Za treći dan festivala pristigli su i folklorci iz Meksika, a kako je rekao Miša Jovović, direktor Studentskog kulturnog centra, za Super radio, živopisan meksički narodni ples biće ozbiljna konkurencija indonežanskim studentima.

„Neizvesno je sada. Meksički ples je živopisan, interesantni su ritmovi i generalno je meksička muzika uvek bila popularna kod nas, S druge strane, ples Indonežana je nesvakidašnji, a koliko mi posmatrači možemo da shvatimo, oni oponašaju različite životinje, specefičnost života na ostrvima. Biće vrlo interesantno gledati koreografije iz obe zemlje na završnom koncertu“ kaže Miša Jovović.

Direktor SKC-a kaže i da je povezivanje velikih studentskih centara ovim povodom prava stvar za Niš jer okuplja mlade ljude, „studente otvorenog srca, željne druženja, avanture upoznavanja drugih zemalja. S druge strane oni su zaista odlični folkorci i nesumnjivo je da će završno veče na Letnjoj pozornici biti impresivno.“

Večeras će neki od učesnika imati nastupe u parku Svetog Save u Nišu u okviru Medijana festa od 19:30 sati, a kasnije od 22:30 nastupiće i u Beloj palanci.

Finalni koncert će biti i prilika da na jednom mestu vidimo sve učesnike skupa, što prethodnih dana nije bio slučaj, a svaki ansambl je pripremio po dve svoje najbolje koreografije za subotu, 20. jul 2013.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *