Zašto e-uprava u Nišu ne funkcioniše i kako vi možete to da promenite?

e servisi peticija potpisivanjeTxtAko vam je dosadilo da čekate u redovima ispred gradskih i opštinskih šaltera, kada je većinu poslova moguće završiti i od kuće, prostim slanjem e-maila, onda bi trebalo da budete među Nišlijama koje su već potpisale peticiju E-servisa.

Do sada je to bilo moguće jedino putem sajta www.e-servisi.rs, a od pre par dana nešto intenzivnija kampanja uključuje i prikupljanje potpisa na platou ispred TPC Kalča, svakog dana od 12 sati.

Slogan „Nećemo redove, hoćemo e-mailove“ do sada je privukao stotinak Nišlija, a kako kažu tvorci projekta „E-servisi u službi građana i građanki“ prikupljanje potpisa ovim pute trajaće do 12. jula 2014. Sična situacija u brojkama je i na sajtu e-servisi.rs/peticija/. Da bi ste potpisali peticiju na sajtu potrebno je da ostavite samo svoje ime, prezime i e-mail adresu. Elektronski potpis koji se traži u 4. rubrici nije potreban.

Potpisivanje peticije kao i usvojeni akti grada Niša iz ove oblasti daju jak pravni argument da se insistira na funkcionalnosti e-servisa.

„Identifikovali smo nedostake u pravnom sistemu grada i predlažemo da gradsko Veće usvoji izmenu i dopunu Pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Upavi za građanska stanja i opšte poslove. Dopunjenim Pravilnikom definisaće se obaveze javnih službenika prema e-servisima, prijem podnesaka putem interneta, prosleđivanje predmeta upravama i službama nadležnim za njegovo rešavanje, i obaveštavanje pošiljaoca podneska o završetku predmeta“ kažu u Udruženju građana “E-Tvrdjava”.

Stanje usluga e-uprave u Srbiji je, i pored delimičnih pomaka, i dalje na veoma niskom nivou.

Od nedostatka kompetetnih kadrova, preko elektronski nesređenih podataka i nezaobilaznih dokumenata u papirnom obliku u većini postupaka, do nedovoljno razvijene zajedničke računarsko-komunikacione mreže – sve su to razlozi zašto građani/ke u Srbiji ne mogu da svoje poslove obavljaju jednostavnije, brže i jeftinije.

U Nišu postoje najsavremeniji e-servisi u Srbiji koji ne funkcionišu!

e-servisi-bilbord-txtxDa ironija bude veća zvanični sajt grada Niša ima najsavremenijie e-servise, a usvojeni su i novi propisi Grada koji detaljno definišu ovu oblast i daju smernice za dodatni razvoj e-uprave.

Međutim, i pored toga e-uprava u Nišu ne funkcioniše. Podaci nisu ažurni i retko se na poslate prijave putem e-servisa odgovara od strane navedenih odgovornih službenika, što se može videti u istraživanju koje smo uradili testirajući funkcionalnost e-servisa.

U suprotnosti sa pravnim aktima koje je gradsko Veće usvojilo:

– i dalje se način predaje dokumenata i prijava isključivo vrši predajom na šalterima, uz obavezno dostavljanje celokupne dokumentacije koja se može prikupiti u većini slučajeva u prepodnevnim satima;
– dokaz o uplatama i dalje se isključivo reguliše predajom kopije uplatnice;
– delovodni broj koji se dobije prilikom predaje na šalteru je jedini dokaz da je u određenom vremenu predmet ušao u proceduru ali nije moguće pratiti njegov proces rešavanja;
– jedini način obaveštavanja o rešenoj prijavi je pismenim putem.

Deklaracijom do odgovornosti!

Članovi Udruženja građana „E-tvrđava“ predložili su „Deklaraciju o transparentnosti, odgovornosti, efikasnosti i unapređenju e-uprave grada Niša“, koju bi organi i funkcioneri javne vlasti trebolo da potpišu do kraja 2014. i na taj način pokažu da imaju nameru i stvarnu političku volju da u institucijama, ustanovama i preduzećima poštuju načela iz deklaracije.

Da li vam je potrebno više razloga da bi ste odmah potpišete peticiju?

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Jedan komentar na “Zašto e-uprava u Nišu ne funkcioniše i kako vi možete to da promenite?

  1. Pingback: E-Servisi u službi građana i građanki | E-Servisi u medijima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *