Zabavno učenje o zaštiti voda

wwf text 1Danas je iz Niša krenuo „Karavan za živi Dunav“, interaktivna izložba Svetskog fonda za prirodu (WWF), koji je u Nišu organizovan u saradnji sa NVO „Prostor CEM“.

Na platou ispred Kalče svi zainteresovani imali su priliku da saznaju ponešto o Dunavu, životinjskim i biljnim vrstama koje žive u i oko njega, kao i o svim pogodnostima koje ljudi nesvesno uživaju zahvaljujući rekama.

„Ovaj karavan osmišljen je tako da ima više različitih igara za decu: puzle, male bojanke sa životinjicama, „Avantura“, igrica gde odgovaraju na pitanja; imamo mali bazen gde pecamo otpad, a na svakom od otpadaka je informacija o tom otpadu, koliko je štetan i koliko zagađuje…“ rekao nam je Ivan Milosavljević iz NVO Prostor.

Iako je karavan osmišljen za najmlađe, mnogi su se oprobali u kvizu gde se od koraka do koraka odgovaralo na pitanja vezana za Dunav. Svaki tačan odgovor (ali i netačan) bio je obrazložen od strane volontera koji su upisivali podatke.

Cilj je gotovo uvek isti ili sličan, podizanje svesti ljudi, u ovom slučaju o značaju pijaće vode. Od 70% vode na svetu samo 3% je pijaća, a broj stanovnika raste.

volonteri wwf textVolonteri obučeni kao lokvanj, dabar, riba i panda vodili su mališane, a i one malo starije, od polja do polja na igrici, odnosno pomagali im u bojenju i sklapanju slike od 9 kocaka da se dobije jedna od životinja koje žive blizu Dunava. Svako ko je učestvovao u bilo kojoj radionici dobio je bedž i nalepnicu WWF-a.

Organizatori kažu da je tokom celog dana bilo posetilaca, da su pokazivali različite nivoe znanja na kvizu, ali da su utisci svima pozitivni.

Jedna devojčica nam je rekla:

Ja sam crtala i slagala kocke. Naučila sam ovde da treba da poštujemo životinje.

WKnBWw0evfNKp1CaoE51IR2rzL6nztCoGaHclRrMjh34rlKoUH7lI2Q2h0YTJ6V5Druga devojčica, treći razred osnovne škole, znala je odgovore na skoro sva pitanja u kvizu.

Iako su se volonteri u kostimima možda malo „skuvali“ dobrog raspoloženja nije falilo ni pred kraj, oko 18 časova, a trajalo je celi dan. Karavan dalje ide u Beograd, Novi Sad i Sombor, a nakon toga i u druge države kroz koje prolazi Dunav.

 

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *