Za one kojima je neformalno obrazovanje „špansko selo“

Vesela družina koju je činilo nas petoro, krenula je u sunčanu Španiju 24. jula ove godine u Iskar, a mi bi smo možda i rekli da smo konačno videli šta je to „špansko selo“.

U nizu Erasmus+ projekata koji se svakog meseca odvijaju širom zemalja Evrope, u periodu od 7 dana krajem jula, Iskar, malo selo u blizini Valjadolida, bio je centar dešavanja na omladinskoj razmeni Humans over borders organizacije Asociación Juvenil Grupo Scout San Juan de la Cruz na kom smo mi, Dimitrije, Milica, Kaća, Branislava i ja, predstavljali Srbiju ispred organizacije „Centar za unapređenje društvene svesti – Super građanin“ iz Niša, koja je bila partner na projektu.

Uzbuđenje i radoznalost su se javili još kad smo stigli na aerodrom i našli se sa ostalim grupama koje su redom pristizale iz Francuske, Portugalije, Italije i Turske. Grupa iz Španije je već bila na mestu zadatka.

Tema ove razmene bila je migrantska kriza, a cilj projekta da se informišemo više o izbeglicama i steknemo znanja i veštine o tome kako svako od nas kao pojedinac/ka (ili organizacija) može da deluje, pomogne izbeglicama i da svoj doprinos u aktuelnoj krizi.

Svaki od 7 dana je bio priča za sebe. Svakoga dana smo jutro počinjali enerdžajzerima kako bi se razmrdali i razbudili, ali tako što je svaki dan različita zemlja bila „domaćin“ ove aktivnosti. Sredinom dana smo imali niz zanimljivih i interaktivnih radionica kako o pomenutoj temi, tako i o tome šta je to Erasmus + program , koje vrste razmena postoje u EU i slično.

Sve ovo je predstavljeno na vrlo dinamičan, često slikovit i teatralan način što je potpuno drugačije od bilo kog drugog seminara na koje smo navikli. Zaista vredno doživljaja.

Uveče smo se zabavljali uz takozvno nacionalno veče svake od zemalja, a mi smo Srbiju predstavljali četvrti dan uz igru kola, našu izvornu zabavnu i pop muziku, tradicionalnu hranu i pregršt promotivnog materijala koji se brzo razgrabio s obzirom na to da je jako mali broj učesnika posetio Srbiju i uopšte znalo nešto više od toga ko je Đoković.

Osim radnog dela, uvek veseli i puni energije, domaćini iz Španije su nas vodili na izlet na splavarenje, kao i u posetu univerzitetskom gradu Salamanki, poznatom po tome što je čevrti univerzitetski grad po starosti u svetu. Sunčano vreme i razdragani ljudi razmileli su se po gradu ne bi li napravili što lepši selfi i uspeli da obiđu što više ćoškova raskošne Salamanke.

Radni jezik omladinske razmene bio je engleski, ali smo svi imali priliku da u pauzama pričamo i na drugim jezicima, odnosno jezicima drugih zemalja i na taj način vežbamo i usavršavamo jezike koje smo znali ili učii tokom boravka u Španiji.

Pred kraj razmene smo svi zajedno shvatili da jezičke barijere ne moraju da budu strašne, koliko se dobro razumemo samo pogledom i mimikom, ali i to koliko smo svi slični iako se najčešće među nacijama potencijaru razlike.

Sama dodela sertifikata je bila zabavna na svoj način. Svako od nas je imao nešto specifično što su drugi zapamtili, bilo je suza i snažnih zagrljala. Verujem da će mnoga prijateljstva stečena u Iskaru nastaviti da se razvijaju u nekoj drugoj zemlji, na nekom drugom projektu, ili jednostavno povremenoj poseti jednih drugima, a da svakako kontakt ostaje.

Tako je prošlo više od 20 dana otkako smo se vratili sa razmene, a naša grupa na Fejsbuku se i dalje dopunjuje fotografijama i porukama.

Izbeglice nismo zaboravili. Tema nas je dosta osvestila i osnažila tako da već sada razmišljamo šta sve možemo da uradimo za njih, gde da odnesemo garderobu za izbeglice, ali i o tome koji bi sledeći projekat mogli da osmislimo i uključimo što više mladih ne samo iz naše zemlje, već i iz ostalih zemalja Evrope.

Granice ne postoje, a snaga neformalnog obrazovanja je sve jača.

Autorka: Bojana Nikolić

Više o omladinskoj razmeni na kojoj je bilo petoro mladih iz Srbije možete pročitati OVDE.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *