Waiting for Nišville

Svi znamo da svake godine sredinom avgusta Niš ima priliku da ugosti najzvučnija imena svetske džez scene. Svi znamo i da Nišville odavno, osim džeza, promoviše i sve ostale vrste umetnosti. Domaći i strani umetnici, okupljeni u našem gradu druže se i stvaraju, a talas pozitivne energije širi se iz Tvrđave za vreme trajanja čitavog festivala.
Deo te energije moćićete da vidite večeras od 19 sati u okviru izložbe radova sa međunarodne umetničke kolonije „Art to go jazzy 2017“ nastalih za vreme prošlogodišnjeg festivala. Preko 50 slika i skulptura, radovi 24 umetnika iz Srbije, Makedonije i Bugarske biće izloženo do 7. juna.

Nakon svečanog otvaranja izložbe, u Oficirskom domu biće održan koncert Fam tria, koji predvodi saksofonista Filip Stipsić. Ovaj trio je na Svetski dan džeza nastupio na Balkan Showcase-u u Tirani, a Filip Stipsić je prošle jeseni bio član Internacionalnog Big benda 16+1 i nastupao u kineskom gradu Guangzhou.

A šta rade niški džezeri ostatak vremena?

Nišville jazz festival ima dugogodišnju saradnju sa nekoliko drugih, sličnih, manifestacija širom regiona, a mnogi naši muzičari poznati su u krugovima ljubitelja ove muzike širom sveta. Ipak, sve to je došlo, rečima digitalnog marketinga, putem „organskog saobraćaja“. Za razliku od drugih sličnih događaja, Nišville do sada nije imao „showcase“, prateći program gde se muzičari predstavljaju organizatorima drugih festivala.

Ove godine, pak, to će se promeniti i od 9. do 12. avgusta u Oficirskom domu biće održan prvi Nišville Showcase, na kom će, isključivo domaći, muzičari biti predstavljeni direktorima džez festivala iz Kine, Francuske, Litvanije, Bugarske, Albanije, Poljske, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, kao i džez promoterima i izdavačima iz više zemalja koji će biti gosti Nišville jazz festivala.

Koncert Fam tria biće svojevrsna promocija „Nishville Showcase 2018“ programa, a otvaranje izložbe ujedno i najava novog konkursa za „umetničku kolonizaciju niške Tvrđave“ u okviru Nišville festivala 2018.

Ako je suditi po početku, ovo leto biće i više nego sadržajno!

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *