Vlatko Stefanovski: Ne pritiskajte žice svom snagom!

Foto: Đorđe Radošević

Foto: Đorđe Radošević

Sinoć smo, pored fantastične Kendi Dalfer, na drugoj večeri Nišville džez festivala imali priliku da čujemo i fenomenalan duo Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića.

Popodne pre nastupa, Vlatko Stefanovski je održao radionicu sa mladim muzičarima. Radionica se uglavnom bavila tehnikom sviranja. Tako je Vlatko Stefanovski mladim muzičarima rekao da se žice ne pritiskaju svom snagom, jer se tako gubi energija, a gitara je instrument čiji je cilj da se uz minimalnu energiju ostvari puno.

Naveo je još da smatra da levoruki ljudi nikako ne smeju da okreću gitaru i preštimavaju je jer oni već poseduju razrađenu levu ruku i biće im mnogo lakše da tako sviraju. Takođe smatra da nije potrebno preterano poznavanje teorije muzike i da muzika dolazi negde iz srca, da gitarista sam treba da oseti koji je naredni ton, a ne da ga traži u nekoj literaturi.

Ali kao najbitniju stvar je naveo osećaj za ritam. Bez njega, kaže, nije bitno koliko je neko dobar kompozitor i koliko ima dobar osećaj za melodiju. Tako, dragi gitaristi koji čitate ovo, uključite metronome na svom računaru i vežbajte.

Ljubav prema muzici je najveća motivacija

Foto: Đorđe Radošević

Foto: Đorđe Radošević

Posle samog nastupa ovog super dua pitali smo Miroslava Tadića koji savet on daje gitaristima koji tek počinju da sviraju.

„Mislim da je najvažnije da gitaristi sviraju onu muziku koju najviše vole. Ljubav prema muzici je najveća motivacija i najbolji način da se uspe u muzici“ kaže Miroslav Tadić.

A da li smatrate da je bolje da gitarista ima teoretsko znanje ili da je ipak dobar improvizator?

„Mislim da je važno i jedno i drugo. Najbolja je kombinacija i teoretskog znanja i improvizacije“ kaže Miroslav.

„Deluje kao da ste poznatiji i popularniji u svetu nego u Srbiji. Kakav je Vaš stav povodom toga?“

Ne znam da li sam više poznat u svetu ili u Srbiji. Ne razmišljam puno o tome. Meni je bitno da sviram najbolje što mogu i da radim najbolje što mogu. Uvek mi je jako drago da sviram u Srbiji. Sad ću sve više svirati u Srbiji. Možda je to razlog, to što slabo sviram ovde. Svirao sam često u Beogradu i Novom Sadu, par puta u Nišu, ali ima puno drugih gradova u kojima može da se svira“ kaže muzičar.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *