„Video pauk“ protiv nepropisnog parkiranja i u Nišu

parking-servis-nis2

Foto: Super radio

JKP Parking servis počeo je da primenjuje novi sistem kontrole nepropisno parkiranih vozila „Video pauk“ od srede, 22. maja 2013. i to u saradnji sa saobraćajnom i komunalnom policijom.

„Radi se o sistemu gde mobilne ekipe JKP „Parking servis“-Niš evidentiraju i fotografišu nepropisno parkirana vozila u gradu, a potom te informacije elektronskim putem prosleđuju u dispečerski centar, gde saobraćajni policajac, nakon pregleda fotografija, izdaje nalog za uklanjanje istih vozila. Nalog se zatim postavlja na vozilo i ukoliko ga vlasnik ne pomeri, isto se specijalnim vozilom uklanja na depo“ saopštio Parking servis.

Pre preuzimanja vozila, vlasnik će morati da preuzme zapisnik od saobraćajnog policajca, u dispečerskom centru u prostorijama JKP Parking servis – Niš, na adresi Voždova 84a, preko puta OŠ „Vožd Karađorđe“. Sa tim zapisnikom i pratećom dokumentacijom vlasnik će moći da preuzme vozilo sa depoa.

Ovakav sistem, koji je predviđen novim Zakonom o bezbednost saobraćaja, funkcioniše u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i u još nekoliko manjih gradova.

„Očekuje se da se na ovaj način u narednom periodu značajno poboljša saobraćajni i komunalni red u gradu uz smanjenje troškova i povećanje efikasnosti. Takođe, radi se o modernizaciji u ovoj oblasti koja isključuje mogućnost bilo kakve selektivnosti ili korupcije u samom procesu“ kažu u JKP Parking servis.

JKP „Parking servis“-Niš još jednom apeluje na vozače da svoja vozila parkiraju propisno, na obeleženim parking mestima, jer u suprotnom, pored toga što ugrožavaju bezbednost saobraćaja, rizikuju da budu izloženi ne malom trošku uklanjanja vozila i kazne zbog saobraćajnog prekršaja.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Jedan komentar na “„Video pauk“ protiv nepropisnog parkiranja i u Nišu

 1. Neverovatno kakvi stručnjaci uređuju zakon i opštinske odluke, a prvi ga Vi stručnjaci ne poštujete. Vi ste stvoreni da radite na štetu ovog naroda a ne u korist. Kao da Vi niste vozači, kao da Vi plaćate svugde i na svakom mestu parking. Neznam samo kako je moguće da opštinska odluka može da bude jača od zakona kada znamo da je naplata parkiranja komunalna usluga koja je regulisana Zakonom o obligacionim odnosima i da „Parking servis“ NEMA pravo da izdaje dnevnu kartu ili doplatnu kartu jer ona predstavlja KAZNU, a „Parking sevis“ nema pravo da kažnjava niti je zakonski ovlašćen za to. Pravo na naplatu kazne imaju samo državni organi kojima je zakonom povereno to ovlašćenje, a ne grad ili opština na osnovu svoje odluke. Javno preduzeće ima ovlašćenje od grada, ili odluke gradskih vlasti ne mogu biti iznad zakonskih odluka i nemaju pravni osnov za kažnjavanje neplaćanja parkiranja. Parkiranje je regulisano Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima (ZOBS). U kaznenim odredbama ZOBS-a nije predviđen prekršaj za neplaćanje usluge parkiranja u tačno određenom periodu niti je moguće po drugim opštim aktima klasifikovati doplatnu kartu kao prekršaj. Neplaćanje parkiranja nije klasifikovano kao delo u krivičnom zakonu, niti kao prekršaj u prekršajnom zakonu. Dakle, ne može odluka lokalne samouprave proizvoditi veće pravno dejstvo od zakona ( u ovom slučaju ZOO).
  „Parking servis“ ima pravo da naplati onoliko vremena koliko ste prekoračili, tj. onoliko vreme koje je utvrdio i dokazao materijalnim dokazom kontrolor. Ako je npr. sat parkiranja 50 din. a vi niste platili 3 sata onda je to 150 din. Za ta 3 sata kontrolor bi trebao da vam izda račun koji treba platiti u roku od 7 dana. U slučaju ako se to ne plati, tada Parking servis ima pravo po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju da naplati sudskim putem račun od vas (sa kamatom i sudskim troškovima) na osnovu izdate verodostojne isprave (neplaćeni račun).
  Takođe, poznato je da je Ustavni sud R.S. dana 12.05.2011 godine, proglasio kaznenu politiku Parking servisa suprotnu Ustavu i Zakonu, na osnovu čega je ukinula izdavanje doplatne karte za parkiranje jer doplatna karta nema karakter prekršaja i ne sliva se u budžet RS, već odlazi na račun privredne organizacije, u ovom slučaju Parking servisu. To bi značilo da doplatna karta nije verodostojna isprava podobna za izvršenje po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju i da je sud neće prihvatiti. Što znači da parking servis ima pravo samo na propisani iznos naknade parkiranja za sat vremena, sa zakonskom zateznom kamatom kao pravičan iznos za neplaćenu sumu za sledeći sat parkiranja koji nije plaćen a do dospelosti isplate.

  Šta znači Dnevna karta-iz Parking servisa

  U slučaju da korisnik ne plati parkiranje ili prekorači dozvoljeno vreme parkiranja, kontrolori JKP „Parking servis“ će izdati nalog za plaćanje dnevne karte za to vozilo i ostaviti ga na vidnom mestu. Korisnik je u obavezi da troškove po ovoj dnevnoj karti izmiri u roku od 8 dana od izdavanja. Cena dnevne karte je npr. 1.000,00 dinara. U tom smislu postavlja se pitanje.
  – Da li ste bili parkirani ceo dan 24 sata da bi to platili?
  – Koliko košta sat parkiranja x 24 sata? Npr. u extra zoni je 80 din. x 24 sata =1920 din, šta plaćam 900,00 din ?
  – Noću se parking ne plaća, a dnevna karta važi sledeća 24 sata od sata izdavanja.
  – Ko je vozač koji je parkirao, da li je i vlasnik vozila ?
  – Ko po zakonu ima pravo da kažnjava za ne plaćanje parkiranja ?
  – Koje je to vidno mesto gde ćete naći dnevnu kartu ?
  – Kažnjava se vlasnik vozila koji možda nije parkirao, ne utvrđuje se ko je vozač.
  0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *