Novi roman Dejana Stojiljkovića u knjižarama od 15. septembra

Novi roman Dejana Stojiljkovića „Olujni bedem“ dugo je očekivani nastavak romana „Duge noći, crne zastave“. Da li se čekanje dugo ravno 5 godina isplatilo, najverniji čitaoci moći će da povere već 15. septembra 2017. za kada je najavljen izlazak knjige.

Dejan Stojiljković je za Super radio najavio beogradsku promociju knjige 18. septembra 2017, dok je, upitan za promociju u svom rodnom gradu, kratko rekao:

„Promocije u Nišu neće biti“

Uvereni smo da se iza ove  izjave ne krije nedostatak želje da se jedan od naših najpoznatijih savremenih pisaca druži sa ljubiteljima svog književnog opusa. Ipak i mi smo mu na tome zamerili.

„Pa šta da radim. Meni su u Narodnoj biblioteci napravili promociju romana poslednji put 2010. godine, dakle pre 7 godina. Nikad me posle toga nisu zvali. Niškom kulturnom centru nikad nije ni padalo na pamet da mi napravi neku promociju, tako da… nije sve do mene“  rekao je u komentaru na svojoj Fejsbuk stranici.

Možda izgleda da je prilika da Narodnu biblioteku podsetimo da je od „Konstantinovog raskršća“ (više nismo sigurni u koliko je izdanja štampan ovaj roman) Dejan Stojiljković objavio i „Duge noći, crne zastave“, „Znamenje anđela“,  zbirku priča“Kišni psi“ i u kooautorstvu sa Vladimirom Kecmanovićem „Kainov ožiljak“ i trilogiju o Nemanjićima. Dramske tekstove, scenario za film, udeo u grupnim zbirkama i antologijama…

Ali verujemo, da su već obavešteni i da im je to, da je reč o bestselerima, govorila i statistika najčitanijih knjiga u biblioteci. Tu možda leži i objašnjenje zašto su smatrali da promocija za knjige ovog autora nije ni potrebna.

Što se NKC-a tiče…ajd’ bez komentara. Ili možda da kažemo samo…Low life. To vam je zbirka priča, znate. U izdanju NKC-a. Bila je to dobra zbirka, posle ga (Dejana Stojiljkovića) valjda Beograd uzeo pod svoje.

Nego, da se vratimo na temu iz naslova.

„Olujni bedem“ je nastavak priče o vitezovima Reda Zmaja, o usponu i padu srpske srednjovekovne države, o opsadi Niša i bici na Pločniku. Dakle, ako niste pročitali „Duge noći, crne zastave“ učinite to pre nego izađe nastavak.

„U jesen 1386, nakon pada Pirota, moćna turska ordija predvođena lično sultanom Muratom stiže u dolinu Nišave. Knez Lazar, svestan opasnosti po svoju državu, nije siguran gde će Turci udariti: na Kruševac ili na Niš. Zato u moćnu tvrđavu grada na Nišavi šalje svog kuma, krajiškog vojvodu Milana Toplicu, sa zadatkom da, u slučaju osmanlijske opsade, zapoveda odbranom grada. Ta kneževa odluka nije po volji kefaliji Nenadi, gospodaru Niša, koji će se zato sukobiti sa topličkim vojvodom, a sve se dodatno zaplete kada Nenada otkrije da njegova rođaka Dostana gaji naklonost prema mladome vitezu, iako je obećana drugom proscu. I dok se Niš sprema za veliku bitku, vitezovi Reda Zmaja, vojvoda Ivan Kosančić i Pavle Orlović, u potrazi su za Milošem Obilićem, koga nalaze na krajnje neočekivanom mestu. Dodatni njihov zadatak biće da iz Niša pod opsadom iznesu mošti Svetog Prokopija. Istovremeno, u pustinjskom gradu na obodima carstva derviš Edhem i mladi princ Bajazit bore se sa silama i iskušenjima koji nisu od ovoga sveta…“ stoji u opisu knjige.

No, ako vam je teško da se strpite za još manje od mesec dana, evo i odlomka iz romana „Olujni bedem“, koji je objavljen na sajtu izdavačke kuće Laguna.

 

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *