Veliki jubilej advokatica u Srbiji

Foto: www.lawnn.com

Cveće i večere najčešće su stvari koje će, kao i godinama unazad, obeležiti današnji dan – 8. mart. Praznik kojim su žene početkom 20. veka otpočele borbu za svoju ekonomsku, političku i društvenu ravnopravnost i danas nas podseća da ona nije u potpunosti zadovoljena.

Mišljenja žena u Nišu povodom ovog praznika su podeljena. Dok neke misle da je dan kao i svaki drugi ili da se poklona ne treba setiti samo jednom godišnje, druge smatraju da svaki dan treba biti 8. mart i svakog dana se boriti za svoja i prava svih žena – pravo na život bez straha, na nenasilje, pravo na obrazovanje i rad.

Jedna od prvih Srpkinja koja se izborila za rad i ujedno bila prva advokatica u Srbiji bila je Marija Milutinović Punktatorka (1810-1875), koja se takođe zalagala za osnovno obrazovanje žena i devojčica. Prema pisanju Vuka Karadžića, bila je izuzetno obrazovana žena tog vremena, podjednako dobro je razumela pravo i književnost. Jakov Ignjatović je o njoj pisao da je dobro poznavala zakonik i da joj je bitnije bilo da odbrani nemoćnog čoveka i izbori se za pravdu, nego da zarađuje na tuđoj muci.

Jubilej od zakonom priznatog prava ženama

Da je Marija bila žena ispred svog vremena pokazuje i činjenica da su žene u Srbiji dobile pravo da se bave advokaturom tek 54 godine nakon njene smrti.

Foto: Advokatska komora Niš

„Kralj Aleksandar I Karađorđević, na predlog ministra pravde, a po saslušanju Ministarskog saveta 17. marta 1929. godine, doneo je Zakon o advokatima za Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. U članu 2. (koji određuje uslove za upis u imenik advokata ) u stavu 2. propisano je: ‘Ženska lica mogu steći pravo na advokaturu i ovu obavljati’. Dakle, advokatice u Srbiji ove godine obeležavaju veliki jubilej – 90 godina od početka bavljenja ovim poslom“, podelila je sa nama tačne informacije niška advokatica Jelena Cakić i ovom prilikom čestitala godišnjicu svim koleginicama.

Jubilej u našem gradu, koji organizuje Advokatska komora Niš, biće obeležen 13. marta u restoranu Svrljižanka.

 

Među prvim državama u svetu u kojoj su žene stekle advokatsku diplomu je Amerika. Arabela Mensfild bila je prva žena koja je primljena u advokatsku komoru 1869. godine u Ajovi. Nije studirala na pravnom fakultetu, već je studirala u kancelariji svog brata dve godine pre polaganja pravosudnog ispita. Zanimljivo je da je iste godine Ada H. Keplei postala prva žena u Sjedinjenim Državama koja je diplomirala na pravnom fakultetu. Ekaterina Fleišic bila je prva ruska advokatica za krivične poslove. Diplomirala je na Univerzitetu Sorbona 1907. godine i položila ispite za pravne studije Univerziteta u Sankt Peterburgu 1909. godine. Međutim, žene u Rusiji nisu mogle da se bave pravom do 1917. godine. Jedna od zemalja koja je žene poslednje primila u Advokatsku komoru bio je Japan – 1940. godine.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *