Veliki događaji 20. veka – tehnički izumi sa ideološkim razočarenjima: Predstava „Europeana“

U Narodnom pozorištu večeras i sutra očekuje nas predstava „Europeana, kratka istorija XX veka“ koju organizuju Pozorišna trupa Revaž uz podršku Francuskog instituta i EU info kutka u Nišu. Predstava će se održati danas od 20h i sutra, 4. juna, od 12h.

Predstavu “Europeana, kratka istorija XX veka“ napisao je Patrik Ouržednik, a režirala Sara Lekarantije.

Ouržednik je za svoju knjigu izabrao formu «teksta». Pomoću brojeva, datuma, primera nekih detalja, govori jezikom prošlog veka da bi sve ispričao. Istorija se piše kroz sećanje i poziva nas da je razmotrimo u svojoj složenosti. U isto vreme, sve je teatralno: on izlaže u tekstu primere, pomalo ih nijansira cinizmom, direktno povezuje istorijske činjenice, sociološke kao i reklamne ili one iz reda popularnih legendi. – navode iz Francuskog instituta.

U predstavi glumi duo – žena i muškarac, ona ima trideset, a on šezdeset godina. Predstavljaju dve generacije – jednu koja je doživela brojna iskustva, i drugu pred kojom su tek životna iskušenja. Ovaj duo putuje širom Evrope, od grada do grada, od hotela do hotela, i obraća se javnosti govoreći im o velikim događajima 20. veka: tehnički izumi sa ideološkim razočarenjima. U teatralnom naboju predstavljene su dve strane jedne osobe, prisustvujemo unutrašnjem dijalogu, punom kontradikcija.

Projekat Europeana ima za cilj da privuče pažnju građana Evrope i upozna ih sa vezom između zajedničkog evropskog pamćenja i njihovih individualnih mišljenja: kako bi se  shvatio jaz između književnosti i istorije, saznalo poreklo prošlih totalitarnih režima  i bolje razumeo odnos prema informacijama i savremenim medijima u sadašnjosti i budućnosti. Deo ovog projekta je i izložba „Fragmenti“ otvorena 31. maja u EU info kutku, u Voždovoj 5, a možete je pogledati do 5. juna.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *