Uvodi se još jedna obavezna vakcina u Srbiji?

vakcina-txtPored deset postojećih vakcina protiv zaraznih bolesti u Srbiji bi trebalo da bude uvedena obavezna vakcinacija – protiv pneumokoknih infekcija. To je bakterijska koja zahvata disajne organe, a može ući i u krv.

Procenjuje se da Streptococcus pneumoniae godišnje usmrti blizu 1 milion dece mlađe od 5 godina – posebno u zemljama u razvoju.

Ova vakcina je predviđena predlogom novog zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti., koji bi trebalo da unese novine u odnosu na zakon iz 2004, što se od Srbije očekuje na putu ka EU.

Važeći zakon usvojen je 2004. godine, a sada kao zemlja na putu ka EU, moramo da prihvatimo standarde i u zaštiti od zaraznih bolesti.

„Moramo u regulativu o zaraznim bolestima da dodamo delove iz evropskih, a prema kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije i međunarodnih propisa, pre svega vezano za karantine i vanredne situacije“ kaže profesor dr Branislav Tiodorović, predsednik radne grupe za izradu zakona.

Na ovaj predlog zakona do sada je stiglo 800 primedbi, a čekaju se i sugestije iz Evropskog centra za kontrolu infektivnih bolesti, koje bi trebalo da stignu u narednih mesec dana, rekao je profesor Dragan Delić, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti i predsednik Republičke stručne komisije za zarazne bolesti.

Kakve će posledice snositi oni koji odbijaju da prime neku od obaveznih vakcina, tek treba da se definiše kroz stručnu raspravu. U SAD, recimo, kaže Tiodorović, nema nikakve dileme: ko hoće u obdanište, na koledž, u zdravstvenu službu, mora da primi obavezne vakcine, kojih je tamo 15.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *