Uspešno završena „Feministička akcija“

Feministička akcija Foto: Emilija Miljković

Feministička akcija
Foto: Emilija Miljković

Bližio se kraj drugog ArtFemine festivala, a većina aktivistkinja nadala se susretu i naredne godine na istom mestu u istom periodu jer su se za ova četiri dana odlično dužile i radile i toplo su dočekane od strane organizatorki i njihovih saradnika/ca. A i grad ih je toplo dočekao, šta više – vrelo, u pravom smislu te reči jer se dnevne temperature nisu spuštale ispod 35 stepeni Celzijusovih.

Feministička akcija, kako je i glasio slogan ovogodišnjeg festivala, izvedena je bez pomuke, a na oduševljenje prolaznika/ca u glavnoj pešačkoj ulici u Nišu.

Učesnicama je za potrebe glumačkih tačaka koje su izvodile lice i telo oslikavala mlada umetnica Dunja Ćirić

Tridesetak aktivistkinja glumom je ukazalo na probleme žena u društvu – diskriminuaciju starijih žena, Romkinja i lezbejki, nasilje nad ženama i neobraćanje pažne na to kako žene tragično završe. Nakon toga usledila je feministička pesma koja je imala pratnju gitare i ukulelea. Na insistiranje mnogih aktivistkinja izvedena je i po drugi put, a onda je cele akcija dobila zasluženi aplauz. A one koje su izvele ovaj performans i koje su ga organizovale nisu skidale osmeh sa lica.

Sve vreme u toku akcije panoi nastali na likovnoj radionici okruživali su feminstkinje. Prolaznici/ce su zainteresovano prilazili i čitali, razgledali crteže i fotografisali.

Odmah nakon „Feminističke akcije“, dok je ushićenje još prisutno, Tatjana Nikolić, izvršna kooordinatorma Centra za devojke, podelila je utiske sa nama.

„Dobri su utisci, dobri, dobri. Ono što smo zaplanirale to smo i uspele da ostvarimo – da kroz 4

Foto: Emilija Miljković

Foto: Emilija Miljković

radionice napravimo konačan performans i da ćemo u njega uklopiti sve što smo radile i to prezentujemo široj javnosti. Ostvareno je i to da se aktivistkinje povežu i da u daljem periodu sarađuju. Opet kaže, utisci su super. Upoznale smo neke divne mlade žene, najmlađe imaju 17 i 18 godina, čini mi se nikad mlađe nisu bile kod nas, i divne su“, ispričala je Tatjana Nikolić.

Oduševljena i učesnica sa dalekog kontinenta

Ova četiri dana Niš je bio sigurno mesto za tridesetak feministkinja iz Bosne, Hrvatske, Makedonije i Srbije i za jednu koja je doša sa dalekog kontinenta – za Amerikanku Kelsi Kjuns.

Kjuns je imala ličnu prevoditeljku, Vesnu Đorđević iz Centra za devojke, što joj je mnogo značilo, osetila se na taj način dobrodošlom i mogla je podjednako da doprinese festivalu kao i učesnice sa našeg govornog područja.

„Bilo mi je drago i zadovoljstvo da učestvujem u svim kreativnim stvarima, jer to inače volim da radim. A najbolji deo festivala mi je pesma i sam performans. Tu smo izvele i prezentovale sve što smo radile i učile prethodnih dana. Takođe, bilo mi je drago da se upoznam i povežem sa svim učesnicama“, rekla je ova mlada Amerikanka koja je došla preko stipendijskog programa Tomas Džej Vodson.

Deo radova sa ulične akcije Foto: Emilija Miljković

Deo radova sa ulične akcije
Foto: Emilija Miljković

Nakon zajedničkog sastanka aktivistkinja i dogovora oko daljih saradanji i zajedničkih akcija ArtFemine II festival je i zvanično završen. Obeležile su ga mnoge divne stvari, počev od izložbe radova nastalih na prvoj Feminističkoj likovnoj koloniji u Sićevu, učesnica, među kojima je bilo i umetnica sa likovne kolonije, preko raznovrsnih korisnih radionica, tropskih vrućina u toku sva 4 dana festivala, i konačne akcije, ovogodišnji ArtFemine će biti zabeležen u istoriji festivala kao onaj u toku kog je nastala feministička himna.

Organizatorke Feminističke likovne kolonije i ArtFemine festivala su aktivistkinje iz Centra za devojke.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *