Umetnost sa feminističkim izrazom prvi put u Nišu

feministička kolonija, konferencija, slajd

Marija Zdravković i Silvija Mihajlović, koordinatorka projekta, na konferenciji za medije povodom prve Feminističke likovne kolonije Foto: Super radio

Prva Feministička likovna kolonija koju organizuje Centar za devojke iz Niša biće održana od utorka 23. do 29. juna.  Za učešće na ovoj Koloniji izabrano je 12 umetnica iz Srbije koje će 5 dana stvarati svoje radove u Sićevu.

Paralelno sa likovnim radionicama, koje će voditi Sanja Solunac, učesnice će imati i feminističke razgovore i radionice, koje će voditi Marija Zdravković, a tokom kojih će umetnice dobijati informacije i ideje koje će prenosti na slikasko platno.

Cilj Feminističke likovne kolonije je  da osnaži mlade umetnice da upoznaju feminističke teme i uključe ih u svoj rad, omogućiti im da zajedno stvaraju, upoznaju se i međusobno povežu.

„Radeći aktivističko pozrište i festivale, nekoliko godina unazad, shvatile smo da kroz primenjeni feminizam mnogo lakše dopiremo do građana/ki i prenosimo im našu poruku. Kroz Feminističku likovnu koloniju želimo da prenesemo svoje poruke mladim umetnicama, učesnicama kolonija, a one svojim delima ostalim mladima, koji će videti njihova dela“, navode iz Centra za devojke.

Otvaranje Kolonije je na nišavskom keju kod spomenika Nadeždi Petrović u utorak 23. juna sa početkom u 17 sati. Pre svečanog otvaranja u Media centru, od 14 sati, Sanja Solunac održaće predavanje „Feminizam i/umetnost“, a u istom prostoru sa početkom u 18 sati Nađa Bobičić pričaće o „Kratkoj istoriji feminizma“.

Radovi koji budu nastali u okviru Feminističke likovne kolonije 16. jula biće izloženi u galeriji ART 55 u okviru drugog Art Femine festivala.

Projekat Feministička likovna kolonija je podržan od Rekonstrukcije ženskog fonda u okviru programa podrške aktivizmu mladih žena Ogledalo i OAK fondacije.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *