Udružene aktivistkinje u borbi protiv nasilja nad ženama

10644847_660064030781679_7011263530750082730_n

Sa prošlogodišnje kampanje Foto: Centar za devojke

Svakih deset dana u Srbiji jednu ženu ubije partner. Iako se sve otvorenije i sve više pričao o problemu nasilja nad ženama i dalje mnoge od njih trpe nasilje, a stiče se utisak da počinioci nisu adekvatno kažnjeni.

Kroz  kampanju „16 dana aktivizma“ aktivistkinje Centra za devojke kroz ulične akcije, radionice, konferenciju, tribinu i izložbu će skrenuti pažnju javnosti na ovaj problem i osnažiti žene da prijave nasilje.

Kampanja počinje danas, 25. novembra na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i trajaće do 10. decembra kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.

„Zajedno protiv nasilja nad ženama/devojkama/devojčicama“ slogan je kapanje koja počinje u 12 sati radionicom sa učenicama u Školi za tekstil i dizajn u Leskovcu. U 19 sati u Leskovačkom kulturnom centru biće otvorena izložba „Feministička likovna akcija“ koja će sadržati radove nastale na prvoj Feminističkoj likovnoj koloniji u junu u Sićevu, kao i radove koji su nastali u okviru konkursa objavljenog povodom Meseca borbe protiv trgovine ljudima u oktobru mesecu i povodom kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. Izložba će trajati do 10. decembra.

U četvrtak 26. novembra sa početkom u 12 sati kod TPC Kalča biće održana javna akcija „Virualno je stvarno – nasilje na internetu se nastavlja kao nasilje u stvarnosti“. Ova akcija biće održana u isto vreme u još 4 grada – Skadar, Banjaluka, Podgorica i Dimitrovgrad.

U toku kampanje biće održana konferencija u okviru koje će lokalne institucije moći da predstave svoja zalaganja i iskustva o digitalnom nasilju gde će takođe govoriti i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za visoko tehnološki kriminal.

Na tribini „Žene/mediji/nasilje“ govoriće Zorica Mršević i Tatjana Obradović Tošić. Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ biće zavšena javnom akcijom koju će zajedničkim snagama organizovati udruženja Anti-trafiking mreže čiji je koordinator Centar za devojke.

U ovoj globalnoj kampanji učestvuje 1700 organizaciju u 100 država širom sveta.

Kompletan program kampanje koju organizuju aktivistkinje Centra za devojke uz podršku Komisije za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti možete pogledati ovde.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *