Tribine fantastike u Nišu

Marko Vasić
Foto: Igor Krstić

Drugi dan festivala fantastike GOT NIŠ u Niškom kulturnom centru protekao je u znaku tribina i promocija na temu knjiga fantastike. Program je otpočeo Marko Vasić u 15:30 sa predavanjem “Džon Tolkin: životopis, Veliki rat i mitopeja”. Slušaoci su mogli da saznaju manje poznate detalje iz života Džona Tolkina, kao i o njegovom učešću u Prvom svetskom ratu i začetku njegovog rada.

Za njim je sledio Dejan Stojiljković sa promocijom svoje knjige „Duge noći i crne zastave”, koja je „ekranizovana“ u stripu i na pozorišnoj sceni. Tribina „Duge noći i crne zastave : veliki manevri u intermedijalnom prostoru” počela je u 17 sati.

Od 18 sati počele su tribine o majstorima horora. Prvo je nastupao dr Dejan Ognjanović sa tribinom “Lavkraftov Nekronomikon: istine i laži”. Dr Ognjanović je predstavio kratku istoriju Hauarda Filipsa Lavkrafta, a potom je usledio i razgovor o knjizi „Nekronomikon“ koju je uređivao. Govorio je o važnosti odabira priča za antologije, kao i o dizajnu i kvalitetu samog izdanja „Nekronomikona“ .

Potom je usledila priča o Lavkraftovom uticaju na pop kulturu i inspiraciji.

„Njegova proza je krcata imaginarnim kreacijama, stvorenjima i mestima”, zaključio je dr Ognjanović.

Međutim, on takođe dodaje da je Lavkraft „zadrti racionalista,“ te da je svoju inspiraciju izvlačio iz svojih živopisnih lucidnih snova, što je deo publike pronašao kontroverznim. Posetioci su mogli da pogledaju i inserte iz tri filma koji, ponekad tek uzgred, imaju motive Lavkraftovog rada. Tribina je poslužila kao solidna osnova za dalju diskusiju o Lavkraftovom radu.

Temu o motivima horora u pop kulturi nastavio je i Marko Pišev na tribini “Ligotijeve lekcije o stravi”. On je predstavio Tomasa Ligotija, pisca koji je poistovetio život sa noćnom morom. Ligoti, koji vodi povučen život često je dovodio do spekulacija o svom identitetu. Pišev ga naziva i nihilističkim „zagonetnim pustinjakom“ kao i „mašinom za pravljenje misterija“, ali bi detaljnije potkrepljenje ovih činjenica sjajno došlo. Razgovor je zaključen time da je horor u Ligotijevim delima kognitivni, tj. spoznajni, a pitanje „Zašto čitamo horor?“ ostalo je tek poluodgovoreno.

Naravno, dan ne bi bio potpun bez osvrta na „nosioca“ ovogodišnjeg festivala – Džordža Martina i njegovog serijala knjiga „Pesma leda i vatre“. Na tribini “Prestoli,

Foto: Igor Krstić

kraljevi , mačevi i zmajevi: Pesma leda i vatre Džordža Martina”, Srđan Savić poveo je opširnu diskusiju o poteškoćama određivanja žanra Martinovog dela. On je govorio o karakteristikama epske i istorijske fantastike, te kako Martin uzima detalje iz oba. Zaključio je da Martinov rad pripada epskoj fantastici – a interesantan je podatak da je istu stvar negirao urednik Lagune Srđan Krstić samo dan ranije.

Književna kritičarka Marija Nikolić napravila je osvrt na popularne ženske likove iz Martinovog dela, kao i na njihove različite kvalitete. Ona je svoj govor potkrepila i s nekoliko citata iz samih knjiga, ali zbog vremenske ograničenosti nije stigla da istu pažnju posveti i raznovrsnim muškim likovima. Tribina, koju je vodila Snežana Ilić Gligorijević, završena je spekulacijama o tome ko će na kraju izaći kao pobegnik igre prestola.

Dan je završen razgovorom pod nazivom “Književni portret: Drina Štajnerg”. Posetioci su mogli da razgovaraju sa književnicom, kao i da prisustvuju promociji njenih književnih dela.

Trećeg dana posetioci će moći da prisustvuju predavanjima o Hari Poteru, društvenim igrama, sajberpanku i neonoaru, kao i predstavljanju zbirke priča „Vilin-pero Drakonije“. Od 20 sati počinje kviz o Hariju Poteru dok od 21h počinje kviz o seriji „Igra Prestola“. Na kraju, od 22h možete pogledati film Ederlezi Rising.

 

Tekst: Petar Đorđević
Naslovna fotografija: Igor Krstić

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *