Tragom srpske vojske u Velikom ratu preći će 3,5 hiljada kilometara

safariklub1

Trasu dugu 3,5 hiljada kilometara preći će posada smeštena u šest džipova, kroz pet balkanskih država. Njihov cilj je da tokom 15 dana prođu kroz sva mesta za koja se vezuju značajni događaji Velikog rata u kojima je učestvovala srpska vojska.

Ekspedicija „Tragovima srpske vojske u Prvom svetskom ratu“ sutra kreće iz Niša na stotu godišnjicu od početka rata.

Organizator ekspedicije je Safari klub iz Niša, a prema rečima Vlaste Stojiljkovića predsednika Safari kluba, ekspedicija će u saradnji sa lokalnim samopravama, turističkim organizacijama, kao i predstavnicima srpsko-albanskog i srpsko-grčkog prijateljstva, proći zacrtanu trasu onako kako je srpska vojska prolazila kroz njih.

„Terenska vozila nam daju mogućnost da boravimo na mestima donošenja velikih odluka, na mestima na kojima su se odvijale velike bitke. Očekujemo da se bavimo temama malih ljudi, onih koji su na neki način izneli ovu epopeju srpskog naroda “ rekao je Stojiljković.

Susret sa udruženjem Srba muslimanske veroispovesti

safariklub2Ekspedicija kreće iz Niša, p preko Kragujevca i Beograda, Cera i Kolubare, stiže do zapadne Srbije. Sledi put preko Mojkovca gde se odigrala čuvena bitka u Crnoj Gori, da bi zatim putem preko Albanije, Skadra i Fiera stigla do Krfa. Povratak će takođe biti organizovan tačno tako kako se i srpska vojska vraćala preko Kajmakčalana, Makedonije, kroz Srbiju sve do Niša.

„Stupili smo u kontakt sa srpskim udruženjima u Albaniji. Posebno ce biti zanimljiv susret sa srpskim udruženjem „Jedinstvo“ u Fieru koga čine Srbi muslimanske veroispovesti koji nas željno iščekuju. To su Srbi koji u Albniji uče srpski jezik u školama, pevaju himnu „Bože pravde“ i sarađuju sa Srbima u Beogradu“ rekao je za Goran Stanković iz Safari kluba.

Ekspedicija „Tragovima srpske vojske u Prvom svetskom ratu“ realizuje se u sklopu obeležavanja 100 godina od početka Velikog rata. Cilj je da se stvore uslovi za promovisanje Srbije, koja je prva napadnuta u Prvom svetskom ratu, da se Srbija stavi u središte obeležavanja godišnjice i da se predstavi u duhu mira i tolerancije.

Takođe ideja ekspedicije je da se poveže što više mesta, gradova i država na putu srpske vojske, u oblasti kulture, istorije, hrišćanstva i tolerancije. Skupština grada Niša organizovaće svečani ispraćaj ekspedicije na Trgu Kralja Milana ispred spomenika Oslobodiocima Niša.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *