Toliko tog o vinu

Izvor: Super radio

Izvor: Super radio

Stavljajući led i so u posudu za hlađenje brže ćete ohladiti penušavo vino.

Belance jajeta, krv bikova i želatin su bili korišćeni kao sredstva za filtriranje pre punjenja u boce. Belance se dosta često koristi i danas.

Etikete su prvi put stavljene na flaše u ranim 1700-im, ali sve do 1860-ih nije bilo odgovarajućih lepkova koji bi ih držali.

Ivica vinske čaše za crveno vino je uvijena unutra, kako bi zadržala arome iz vina i „dovela“ ih do nosa onoga ko pije.

Prosečna starost francuskih hrastova posečenih za vinsku burad je 170 godina.

Veruje se da vino sporije stari u velikim bocama, jer ima manje kiseonika po jedinici zapremine vina.

Pod vinogradima u svetu ima oko 8 miliona hektara, i grožđe među svim voćem ima primat u tome. Postoji oko 10.000 varijeteta (sorti) grožđa.

Otvorena boca vina u frižideru traje 6 do 16 puta duže (bez kvarenja) nego na sobnoj temperaturi.

U svetu postoji oko 400 vrsta hrasta, od kojih se samo 20 koriste u proizvodnji buradi. Za proizvodnju kvalitetnog bureta pogodno je samo oko 5% celog drveta hrasta.

Da penušavo vino ne bi penilo van čaše pri sipanju: sipajte prvo malu količinu (koja će se brzo umiriti), a ostatak sipajte u tu količinu – tada neće peniti.

Staro vino se nikad neće ukiseliti i postati sirće. Ono se pokvari oksidacijom.

Sa starenjem crvena vina postaju svetlija, a bela vina tamnija.

Sve do sredine XVII veka proizvođači vina u Francuskoj nisu koristili plutane čepove. Umesto njih koristili su krpe potopljene u ulju i njima su zatvarali boce.

U srednjem veku vino se koristilo i kao novac.

U Nemačkoj, u muzeju „Speyer“, nalazi se boca vina stara 1600 godina.

Rashlađivanjem smanjuje se slatkost vina. Ako crveno vino postane previše toplo može da izgubi neke od svojih voćnih ukusa.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *