Svetski dan radija

„Midnight Radio“ by elcomics

Zamislite da se svet vrati „na fabrička podešavanja“. Postapokaliptične priče sve su češće na filmu, u književnosti, u stripu, inspirišu umetnike svih opredeljenja.

Ne znam da li ste primetili, ali jedna tema se često pojavljuje u tim delima – neko nađe stari radio predajnik i, u potrazi za ostalim preživelim ljudima, periodično emituje poruku, ili muziku.

Nećete videti da emituju televizijski program, da su našli tv studio i opremu ili da frenetično kuckaju po ekranu pametnog telefona, tvituju svoje koordinate uz poruku „We’re alive!“.

Kad se sve vrati na „fabrička podešavanja“ preostaju nam dimni signali, pejzažna arhitektura koja ukazuje na čovekovo delanje, velika platna sa natpisima i – etar.

Zvuk se, zapravo, prenosi elektromagnetnim zračenjem, tj. svetlošću koja donosi otisak zvuka. Ali umesto obične, vidljive svetlosti, u pitanju je nevidljiva svetlost – radio-talasi. I pošto je najveći deo onoga što nam je potrebno za radio emitovanje – svetlost – već dostupno, neki Nikola Tesla postapokalipse moćiće, bez mnogo napora, da restaurira mehaničku opremu potrebnu da emituje svoju poruku.

I dok god bude bilo etra, biće i onih koji će želeti da se njihov glas čuje. A zamislite, neki od njih imaće i šta da kažu!

Do urušavanja civilizacije i njenih tekovina možda nikad ne dođe, a mi se svakako nadamo da neće, jer je internet omogućio i postojanje onlajn radija (kao što je naš). Možda bude teže pokrenuti internet iz ničega, ali dok smo tu garantujemo vam da stvari mogu da zvuče drugačije. 

Slušajte nas i uverite se u to, a danas proslavite sa nama Svetski dan radija.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *