Sve blagodeti kiselog kupusa – 2. deo

Izvor: Super radio

Izvor: Super radio

Među najcenjenijim svojstvima kiselog kupusa je to što jača telo, stimuliše nastanak novih ćelija i ubrzava zarastanje rana. 

Spada u retke namirnice kojima se kiseljenjem povećavaju korisna svojstva. Naime, fermentacijom kupusa stvara se vitamin B12 koga ima isključivo u namirnicama životinjskog porekla, pa je neizostavna namirnica na trpezi vegetadijanata.

Veoma je efikasan kod upale disajnih puteva, pehlade, bronhitisa i laringitisa. U narodnoj medicini poznata je topla supa od kiselog kupusa koja smiruje nadraženost dušnika i pomaže pri iskašljavanju.

Ukoliko ste pod stresom, ukiseljeni listovi, koji su pravo skladište vitamina B3, B5 i B6, smanji će nervoru, poboljšati raspoloženje, oteraće umor i istovremeno će podstaći razmenu materija u mozgu i nervima.

Naučnici su utvrdili da kiseli kupus pomaže u čišćenju organizma od otrovnih materija.

Za dobar rad creva preporučuje se uzimanje 2 do 3 kašike rasola iz kupusa pre svakog obroka.

Ubrzava varenje pa se preporučuje osobama koje imaju višak kilograma.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *