Super radio na Festivalu fantastike – TolkiNiš 2018

Jedan fantastični i dugoočekivani događaj zbio se za vikend u Niškom kulturnom centru, a prema ideji Kluba ljubitelja fantastike Ordo DracoNiš. Festival fantastike TolkiNiš 2018 je u dva dana programa okupio i učesnike i ljubitelje fantastike kako iz Niša, tako i iz ostatka Srbije.

Od subote u 11 sati, do nedelje u 22, sa malom noćnom pauzom (i organizatori imaju dušu), trajala su predavanja i radionice posvećeni svim podvrstama fantastičnog žanra – od horora, epske fantastike, sci-fi-a do književnosti za decu i filma, svako je mogao da pronađe nešto za sebe, a poneki smo želili da kampujemo ispred NKC-a.

Festival je svečano otvorio Aca Seltik, a.k.a. Aleksandar D. Petrović, a na predavanjima su, pored ostalih, govorili Goran Skrobonja, Aleksandar Tešić, Miloš Petković, Uroš Petrović, Lela Stojanović, Marko Vasić, Boban Vučković i mnogi drugi.

Kao što je i v.d. direktor NKC-a Srđan Savić rekao u intervjuu za Super radio, mnogobrojni fantastični žanrovi iznedrili su poslednjih godina mnogo dobrih pisaca, čija publika postoji kako u Nišu, tako i u celoj Srbiji, a sledeći festivali možemo da očekujemo da budu samo bolji i posećeniji.

Organizacija i logistička podrška, te podrška u ljudstvu, koju je obezbedio Niški kulturni centar, omogućila je da učesnici koje su u Niš „primamili“ ovako dobrom pričom članovi Ordo DracoNiša, imaju samo reči hvale.

Osim razgovora o književnosti i filmu, posetiocima su ponuđene radionice književne ilustracije i stripa koje su vodili Igor Krstić i Vladimir Vesović, demonstracija stvaranja filmske maske sa Miroslavom Lakobrijom, radionica čarobnih štapića i šešira sa prvakinjom cosplay-a Ljubicom Dolašević, ali i mogućnost da sami budu oslikani na štandu umetničke grupe Naslikam ti facu i telo, upoznaju se sa niškim Džedajima, te da isprobaju nove društvene igre koje je predstavio klub Goblin.

Na bazaru fantastike u holu NKC-a, bile su u ponudi i knjige Portalibrisa, Orfelina, Strahora i Otvorene knjige, kao i štand sa stripovima izdavačke kuće Čarobna knjiga i strip izdanja „Modesty“ i „Besna kobila“, a mogli ste kupiti i „gedžete“ drage svakom ljubitelju fantastike, dok je Aca Seltik na štandu udruženja Rod stao na crtu svakom ko je hteo da protiv njega odigra partiju šaha i to na specifičnoj tabli, gde su figure likovi iz slovenske i srpske mitologije.

Specijal emisiju posvećenu Festivalu fantastike TolkiNiš 2018 na Super radiju su, za vreme trajanja drugog dana Festivala, realizovali Mihajlo Ilijić, Aleksandra Đorđević i Borisav Milić, a možete je čuti na linku ispod. Fotografije u tekstu delo su Igora Krstića, a više fotografija možete naći na fb stranicama Niškog kulturnog centra, pisca Miloša Petkovića i širom društvenih mreža pod tagom TolkiNiš 2018.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *