Sunčanje je ipak zdravo?

dobrobiti sunčanja tekst

Foto: Super radio

Iako može izazvati posledice na kožu i organizam ukoliko se preterano izlažete suncu, ipak postoje i dobre strane ako se umereno sunčate, tvrde lekari. 

Dnevno izlaganje suncu od 20 minuta, ali ne u period od 11 do 16 sati, snižava krvni pritisak, a tako se direktno smanjuje rizik od dobijanja srčanog, moždanog udara i stvaranja krvnih ugrušaka.

Od Sunčevih zraka, takođe, smo bolje raspoloženi i oni nas hrane energijom. Nedostatak sunčeve svetlosti podrazumeva nedostatak energije u telu, što dovodi do slabljenja imuniteta samim tim i razvoja bolesti.

Ali i onaj malo broj dana u godini kada nam nedostaju sunčevi zraci, ipak imamo vitamin D u organizmu jer je naše telo pametno i stvara zalihe ovog vitamina u danima kad smo izloženi suncu.

Tako je misterija čuvene fraze “idem na odmor da napunim baterije” rešena – na odmor se ide da se napunimo vitaminom D, a ne da skupimo energiju time što ništa nećemo raditi.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *