Suma sumarum – „Sumrak“

Marko Marković
Nagrada za najboljeg glumca

„Potrebne su i predrasude i sve te gadosti i gnusobe života, jer one se vremenom pretvaraju u nešto što valja, isto tako kao što od đubreta postaje plodna zemlja. Na ovom svetu ne postoji ništa tako savršeno što u svom začetku ne bi sadržavalo i nešto prljavo.“ Čehov

Da je ogavna strana kapitalizma bila plodno tle za stvaranje, potvrđuje apsolutni pobednik prvog festivala „Teatar na raskršću“ – predstava „Sumrak bogova“, pozorišta iz Maribora. Po mišljenju žirija okruglog stola kritike, stručnog žirija i žirija novinara, ovo je najbolja predstava u celosti. Pored nagrade za najbolju predstava, za Sloveniju idu i:

  • Nagrada za režiju – Daliboru Mataniću
  • Nagrada za najbolju žensku ulogu – Nataši Matjašec Rošker
  • Nagrada za najboljeg mladog glumca – Petji Labović
  • Nagrada za scenografsko ostvarenje – Marku Japelju

„Kad bi Sombor bio Holivud“, tj. glumac Marko Marković kome je u ovoj predstavi poverena uloga Ernesta Bošnjaka, vraća se takođe u Sombor punih ruku nagrada za sebe, kao najboljeg glumca festivala, i ekipu:

Ekipa predstave „Kapital“
Nagrada za glumački ansambl

  • Nagrada za kostimografsko ostvarenje – Tatjana Radišić
  • Nagrada za originalnu scensku muziku – Irena Popvić Dragović
  • Nagrada za scenski pokret – Andrija Kulešević

Jelena Laban, glumica predstave „Kapital“, iz Niša je ponela nagradu za najbolju mladu glumicu i predstava je u celini dobila specijalnu nagradu za glumački ansambl.

Nadam se da su svi oni, a i ostali poneli iz našeg grada lepe utiske.

Pored zvaničnog programa, stigla sam da propratim i tribinu na temu saradnje pozorišta na Balkanu. Bilo je reči o tome kako gradonačelnik namerava da poveća budžet za festival za narednu godinu. Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar, istakao je da je to divno, a isto tako i zabrinjavaće da sudbina festivala, pa i pozorišta u celosti zavisi od toga da li gradonačelnik voli pozorište.

Ali zar nije tako bilo i u Šekspirovo vreme? Ako kraljica voli pozorište, glumci su u boljem pozorištu, ako ne, onda je znatno teže. Pritom, kraljica nasleđuje presto, mi vladu biramo, pa tako pored svih odgovornosti na koje su predstave pozvale tokom ovog festivala, eto i te, da odgovorno biramo one koji će odvajati iz budžeta za ovakve događaje.

„Teatar na raskršću“ je, bar je to moj subjektivni osećaj, dao festivalski duh gradu, između ostalog saradnjom sa Lutkarskim i Akademskim pozorištima i širom otvorenim vratima za članove njihovih ansambla, a i opravdao časove nekim srednjoškolcima, koji su preko Mladih Ambasadora volontirali. Neka je, neka je, ionako neko reče da pored likovnog i muzičkog treba uvesti i pozorište među obavezne predmete.

Ostaje još da verujemo da će raspadom svih gnusoba društva iznetih na reflektore tokom ovog festivala, nići nešto plemenito. Da verujemo poput npr. Ernesta Bošnjaka da je naše sada samo jedno veliko raskršće i da proces disolucije samo što nije počeo.

 

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *