Stotine novinara protestovalo za smenu ministra Gašića

niš ne kleči 2, protest

Foto: Super radio

Novinari i medijski radnici sinoć su održali protest „Novinari ne kleče/Predsedniče Vlade održite obećanje“ ispred Narodnog pozorišta i ovom prilikom su pozvali Aleksandra Vučića da održi obećanje i smeni ministra Bratislava Gašića  koji je ponizio novinarku televizije B92 Zlatiju Labović.

"Niš ne kleči" Foto: Super radio

„Niš ne kleči“
Foto: Super radio

„Mislim da građani treba da shvate da nije jedina poenta to što je on uvredio novinarku, nismo mi svete krave, bitno je da građani shvate da kad taj funkcioner razgovara sa mnom on razgovara sa čovekom koji informiše i piše u ime 10, 20, 50.000 ili milion građana. I ako ti funkcioneri mogu na taj način da se ponašaju prema novinarima kako bi se ponašali prema, uslovno rečeno, običnim građanima koji nemaju tu mogućnost da se zaštite“, rekao je Predrag Blagojević, urednik portala „Južne vesti“ i jedan od inicijatora ovog skupa.

Osim u Nišu ovaj ne politički skup održan je u još desetak gradova širom zemlje gde je bilo na stotine

Leskovac

Leskovac, Foto: N. N.

prisutnih. Skupu kod niškog Narodnog pozorišta prisustvovalo je oko 80 novinara i medisjkih radnika kojima se obratila Zorica Miladinović, novinarka dnevnog lista „Danas“, skrenuvši pažnju i na druge probleme koji muče novinare.

„Podsećam na položaj u kojem se nalaze novinari, na pritiske i cenzuru kojima smo izloženi, na činjenicu da ni posle 10 godina nisu rasvetljena novinarska ubistva. Najveću odgovorsnost za sve to snosi vlast, ali i mi sami jer se nismo borili za svoja prava pa smo zbog toga dobili nedovoljno dobre medijske zakone. Zbog toga smo i u egzistencijalnim problemima, zbog toga nemamo kolektivne ugovore, zbog toga smo upali u zamku autocenzure, što je strašno i zbog toga se događaju ovakve uvrede“, objasnila je Milanović i pozvala novinare na međusobnu solidarnost koja nedostaje.

Činjenicu da nedostaje solidarnost potvrdio je i Predrag Blagojević.

U Beogradu je skup održan ispred Vlade Republike Srbije Foto; Milan S. Prelić

U Beogradu je skup održan ispred Vlade Republike Srbije
Foto; Milan S. Prelić

„Ne znam da li je ovde većina niških novinara, ali mi se čini da nema onih sa lokalnih televizija. A znamo da su od četiri televizije dve u vlasništvu Bratislava Gašića i njegove porodice, a druge dve su najdirektnije povezane sa gradskim budžetom i u ogromnoj meri zavise od njega. Ovde sada vidimo da očigledno ima novinara i koji kleče“, zaključio je Blagojević.

Podsećamo, ministar odbrane Bratislav Gašić uvredio je novinarku Zlatiju Labović rekavši joj „što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu“ kada je prilikom uzimanja izjave ona kleknula ispred njega kako ne bi snimatelju upala u kadar.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *