Što manje informacija imamo – to je više predrasuda

izložba karikatura txt 2Danas je u Salonu 77 u Tvrđavi otvorena izložba karikatura. Karikature na temu „Mitovi i predrasude – kako mi vidimo Evropu i kako Evropa vidi nas“ deo su nacionalnog konkursa koji organizuje Informacioni centar Evropske unije u Beogradu, drugi put po redu. Od stotinak pristiglih radova odabrana su tri najbolja, a u žiriju su bili naši najpoznatiji karikaturisti – Somborac, Corax, Zograf.

Izložbu su svečano otvorili gradonačelnik Niša dr Zoran Perišić i delegat Evropske unije Oskar Benedikt, koji je rekao da se ova konkurs i sponzoriše svake godine da bi na kraju predstavio jednu retrospektivu, gde bi se videlo kako su se predrasude o Evropskoj uniji menjale tokom godina.

Ideja izložbe je bila da pokaže predrasude koje u Srbiji imamo o Evropskoj uniji, sa jedne strane ne trebamo to uzimati previše za ozbiljno. Sa druge strane, daje nam ideju na čemu treba da poradimo, rekao je Benedikt.

Pobednički radovi

Pobednički radovi

Iako bi mnogi pomislili da su stvari prikazane na karikaturama odraz stvarne situacije, kritika Evropske unije i njene politike, ili bar ono što većina građana misli o Uniji, organizatori izložbe kažu:

Mi smo puni predrasuda, zatvoreni smo, što manje informacija imamo, sve je više predrasuda. Cilj ove izložbe je da nas nasmeje, ali i da nam pokaže možda kakvi smo, a to ne znači da nismo u pravu za neke stvari. Nama je pre svega cilj da se građani Niša nasmeju, da se lepo provedu i da uživaju u kvalitetu ovih karikatura. Da li će iz toga izvući neke neke više misli to je na njima individualno, ali mislim da će svakako utisci biti pozitivni.

Izložbu možete pogledati do 11. novembra svakog dana od 10 do 16 sati.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *