Stigli su od Niša do Budve biciklima, a ovo je bio njihov jedini trening

Biciklista

Izvor: Super radio

Jaka volja može sve. Dvojica Nišlija su ovo dokazala krenuvši na put od Niša do Budve – biciklama. Milan Manić i Nikola Andrejić nisu profesionalni biciklisti, a jedini trening im je to što biciklu svakodnevno koriste za prevoz mesa. Naime, obojica rade u ćevabdžinici Lafica.

Njihove bicikle nisu ni skupe, ni najnovije. Milanova je kupljena kao nešto skuplja pre desetak godina, dok je Nikola svoju našao zapuštenu u podrumu, bez jednog točka, sa otpalim lancem, prašnjavu.

„Doduše, imala je menjač ali i on je visio, ali sve mi je to sredio majstor za 1200 dinara“ kaže Nikola kroz smeh.

Na put dug više od 400 km krenuli su jednog lepog septembarskog dana, tačnije 19. Svratili su da pred put pojedu po jednu pljeskavicu i shvatili da su poneli previše stvari. Procenili su da sve što obojici treba može da stane u jednu manju sportsku torbu – par majici i peškira, po jedan par pantalona i jedno ćebe. Višak su vratili kući i u 4 ujutru krenuli put Budve, praćeni svojom verom i jakom voljom da će i bez ijednog rezervnog točka, ili neke druge opreme, doći na željeno odredište.

Putešestvije je trajalo 4 dana. Milanu i Nikoli ono je donelo neprocenjivo životno iskustvo, brojne anegdote, poznanstva sa nekim divnim ljudima, ali i rušenje očekivanja onih koji su pre puta pokušavali da ih demotivišu.

„Bilo je i onih koji su nam govorili da nemamo nikakve šanse da stignemo do Budve, da nećemo da stignemo ni do Raške, a kamo li dalje…Takvi komentari su nas samo motivisali da izdržimo do kraja“

Zato je valjda i odgovor na pitanje jesu li u nekom trenutku razmišljali da se vrate kući, bio jednoglasno:

„Da. Kada smo stigli u Budvu!“

Iako nisu razmišljali o odustajanju na putu nije sve bilo bez prepreka.

„Najstrašnije je bilo kada smo išli noću kroz šumu. Nismo smeli da palimo svetlo, plašili smo se da vidimo sjaj očiju iz tame. I sve vreme smo pričali, čak i bez povoda samo da ne čujemo zavijanje vukova i zvuke iz šume. Na putu ka Rožaju videli smo sivog vuka. Samo se stvorio ispred nas iz magle i tame. Samo smo proleteli, ali smo se baš prepali. Desilo nam se i da smo malo skrenuli sa puta, kisli smo nekoliko puta…“ kaže Milan.

Na putu su upoznali ljude koji su svi od reda bili ljubazni i pomogli im u više navrata.

„Pokazivali su nam put, nudili nam da se okrepimo i bodrili nas da nastavimo dalje. Mnogo se kod nas pričalo o Crnogorcima da su neljubazni, ali mi imamo potpuno drugačije iskustvo. Svi ljudi koje smo sreli su bili jako ljubazni. Na graničnom prelazu su nas lepo dočekali uz komentar „Svaka vi čast momci!“kaže Nikola, dok Milan dodaje da su pomoć imali i na drugim mestima.

„Kroz tunel Sozinu nismo mogli biciklama, jer je zabranjeno, ali su nas zato radnici koji tu rade prevezli svojim kamionom“ kaže Milan.

Za hranu i slatkiše koji su im bili potrebni u putu i jedno noćenje u Kolašinu, kao i za karte za povratak iz Budve potrošili su nešto više od 100 evra ukupno. Na putu su ipak dobili nešto mnogo vrednije.

„Kada nam je prednje točkove zapljusnulo Jadransko more, osećaj je bio neverovatan. Iako smo bili jako rešeni da stignemo do kraja bilo je nestvarno kada smo na kraju u tome uspeli“

Ovi momci, koji za sebe kažu da su braća, iako to po krvnoj vezi nisu, već su imali svoje ranije podvige. Išli su i biciklama i pešaka do Pirota. Danas im taj put izgleda smešno lako. Sledeća destinacija im je, kako kažu za Super radio, Beč.

„Idemo istim biciklama. Jedino mislimo da će nam trebati neko sredstvo za reparaciju guma ovaj put i šator za noćenje“ kaže Milan.

A da će stići u to ne sumnjamo, jer posle ovog puta u njihovim rečima nesumnjivo prepoznajemo rešenost i uverenost da će stići gde god požele i gde god reše. Pre toga, biće ponovo naši gosti!

 

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Jedan komentar na “Stigli su od Niša do Budve biciklima, a ovo je bio njihov jedini trening

  1. Pingback: Stigli su od Niša do Budve biciklima, a ovo je bio njihov jedini trening (VIDEO) | MediaPress

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *