Štedi džeparac, ali ne za izlazak na piće!

saksofonista cair tekst

Foto: Super radio

Vraćam se s posla poslednjeg radnog dana u nedelji. I naravno, jedva čekam da stignem kući, da odmorim i od posla i od vrelog dana.

Prolazeći, tom prilikom, kroz jedan od centralnih niških parkova radoznalost u meni je probudio neki očaravajući zvuk. Mislim da je saksofon u pitanju, ali nisam sigurna. Primećujem da i drugi prolaznici znatiželjno gledaju oko sebe.

Nakon minuta potrage i razmišljanja da li se radi o nekoj priredbi, nailazim na mladog čoveka koji sam, bez prijatelja oko sebe i samo u društvu sveske sa notama – svira saksofon.

Sela sam nedaleko od njega, uživala i razmišljala o tome da verovatno, kao i mnogi drugi mladi muzičari, nije mogao da nađe adekvatan prostor za vežbanje jer komšijama smeta čak i „buka iz garaže“. Ili je odlučio da vrelinu svoje sobe zameni prijatnim i čistim vazduhom.

U pauzi između sviranja mi je naveo 2 razloga zbog kojih vežba u ovakvom okruženju od kojih sam se bukvalno naježila. Kao da napolju nije bilo 38 stepeni u plusu.

„Osim ovog sviram još 2 instrumenta, ali je ovo instrument koji sam oduvek želeo. Moji roditelji ne znaju da sam sakupio novac i kupio saksofon. Student sam i stalno mi pričaju da učim i polažem ispite, da ne sviram toliko. Zato hoću da bez njihovog znanja lepo uvežbam i onda ih obradujem“, objašnjava ovaj dvadesetjednogodišnji Nišlija koji je želeo da ostane anoniman.

Iako vežba i kući, kad njegovi roditelji nisu tu, drugi razlog zbog koga to voli da čini u parku je, kako kaže, bolja akustičnost.

„Kući mora jače da se dune u saksofon kako bi se dobio pravi ton, a ovde u parku ton dobije na širini i tačno osetim koji je koji ton. Samim timih lakše učim.“

Sviranje saksofona vežba oko 2 meseca, 2 do 3 sata dnevo.

„Nisam još dostigao Čarlija Parkera, inače najboljeg saksofonistu na svetu, on je vežbao između 11 i 15 sati dnevno. Ovo vreme koje provodim vežbajući za početak je dovoljno“, kazao je ovaj mladi muzičar.

Voli kada izaziva osmehe prolaznika, a sa posebnim oduševljenjem pričao je o jednoj profesorki engleskog jezika i njenim malim učenicima, koji su jednom prilikom sele blizu njega, slušale ga sa velikom pažnjom  dok svira i tako iskoristili svoj čas u prirodi.

Prijatelji ovog mladog i upornog muzičara strogo čuvaju tajnu od njegovih roditelja. A dok roditelji ne saznaju za njegovo novo umeće i mi ćemo čuvati tajnu…

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *