Šta trpe naša deca, a mi o tome ćutimo?

Tatjana Nikolić za govornicom u toku javna diskusije Foto: Emilija Miljković

U svakom odeljenju u Srbiji bar četvoro dece je pretrpelo seksualno zlostavljanje, a isto toliko je i onih koja poznaju nekog kome se to dogodilo, pokazala je Nacionalna studija o društvenom problemuseksualnog zlostavljanja dece. Ovaj vid nasilja se dešava najčešće kod kuće, ali i u školi (7,5%).

Od dece koja su seksualno zlostavljana, samo dve trećine se poverilo nekome i isto toliko njih je bilo spremno da govori o toku i načinu na koji se sve dešavalo. Međutim, oni kojima su se poverili najčešće nisu preduzeli ništa. Tek 7 posto odraslih je prijavilo ono što ima je dete poverilo, pokazala je studija.

Čak i kada deca progovore o onome što su doživela nerado odaju počinioca i to u više od 60 posto slučajeva, govore rezultati.

Srbija nema Nacionalnu strategiju za prevenciju sekualnog zlostavljanja dece, a kako bi se ona napravila Incest trauma centar iz Beograda je u saradnji sa Ministarstvom prosvete uradio Nacionalnu studiju o rasprostranjenosti i stavovima o seksualnom zlostavljanju dece. Cilj je da se pomoću strategije radi na prevenciji, a da taj dokument bude primenjiv u obrazovanju.

U Nacionalnoj studiji su učestvovali osnovci i srednjoškolci uzrasta između 10 i 18 godina iz 97 škola u Srbiji. Na pitanja o rasprostranjenosti seksualnog zlostavljanja nad decom učestvovalo je 2053 dece. Od ukupnog broja u sačinjavanju stavova o ovom problemu učestvovao je 1571 ispitanik, od toga dve trećine deca srednjoškolskog uzrasta, a jedna trećina su roditelji dece osnovnoškolskog uzrasta.

Anketiranja u srednjim i osnovnim školama rađena su tokom marta i aprila, a prvi rezultati bili su poznati juna meseca. Nakon školskog raspusta u 12 gradova u Srbiji održane su javne rasprave kako bi prosvetni radnici, roditelji, deca i drugi zainteresovani dali svoj doprinos u sastavljanju Nacionalne strategije.

„Prva među raspravama bila je u Beogradu u okviru koje su, malo neuobičajeno, sama deca prva dala glas. Nakon svih gradova koje smo obišli mogu reći da je veliko interesovanje za uključivanje u javnu raspravu, a tako je ova Nacionalna studija i pokazala da je razbijena predrasuda da deca ne žele da razgovaraju o sekusalnom nasilju. Deca su i u toku anketiranja, koje je rađeno po sistemu ‘jedan na jedan’ i u toku rasprava otvoreno govorila svoja mišljenja i svoja iskustva“, objasnila je Dušica Popadić iz Incest trauma centra.

Kako bi sačinjena Nacionalna strategija bila što kvalitetnija u okviru javnih rasprava je isto pitanje postavljano i deci i odraslima, a deca su prva dala niz mera i aktivnosti koje oni smatraju da treba da se sprovode u obrazovnoj ustanovi da bi se sprečilo seksualno zlostavljanje.

Javna rasprava o održana je u prostorijama Skupštine grada Niša Foto: Emilija Miljković

Incest trauma centru i Ministarstvu prosvete pomoć pri anketiranju pružile su lokalna udruženja. Na tetitoriji nišavskog okruga aktivistkine Centra za devojke iz Niša radile su upitnike sa učenicima.

Tatjana Nikolić iz ovog Centra prenela sam je iskustva i neke od rezultata anketiranja.

„Polovina anketirane dece je prvi put čulo i baš sa nama prvi put razgovaralo o seksualnom nasilju.  Zbog toga moram istaći značaj što smo imale takav upitnik kroz koji deca dobiju i edukaciju o tome šta je seksualno nasilje, ko vrši i kako da se zaštite, što nam je bilo mnogo bitno“, objasnila je Nikolićeva.

Anketiranje je bilo anonimno, a još jedan od dokaza da deci nije bio problem da o ovoj temi  pričaju i da su to radili bez pritiska je njihov finalni odgovor u anketi da su se osećali opušteno u toku anketiranja. Ovakav odgovor je dalo 80% dece.

Kako se informisati ili prijaviti zlostavljanje?

Ministarstvo prosvete kroz Grupu za zaštitu od nasilja i diskriminacije, koju je osnovao UNICEF,  sistemski podržava zaposlene u obrazovno vaspitnim ustanovama.

„Seksualno nasilje nad decom je problem koji postoji i pružamo sistemsku podršku da svi zajedno povećamo svoje kompetencije da ga prepoznamo i adekvatno reagujemo, bilo da seksualno nasilje vrši neki član porodice nad detetom, prosvetno lice ili se seksualno nasilje dešava između vršnjaka. Ministartsvo prosvete i Grupa se bavi koordinacijom vladinog i nevladinog sektora koji radi na prevenciji nasilja“, rekla je psihološkinja Smiljana Grujić iz Grupe za zaštitu od nasilja i diskriminacije i dodala da je još jedan način za prevenciju nasilja njihov SOS telefona.

„Deca, roditelji, prosvetni radnici mogu prijaviti nasilje, dakle ukoliko je dete pretrpelo neki oblik nasilja to mogu javiti roditelji ili nastavnici ili bilo ko kome se dete poveri, a naravno i samo dete se može javiti ukoliko trpi nasilje. Uloga SOS telefona je pre svega savetodavna, informativna i da pruži podršku detetu koje preživljava nasilje“, objasnila je Grujićeva.

Seksualno zlostavljanje nad decom ili ako doživljavate seksualno nasilje možete  prijaviti  ili obaviti preventivni razgovor sa aktivistima iz Incest trauma centara.

Na njihovom sajtu biće dostupan prednacrt Nacionalne strategije za prevenciju seksualnog zlostavljanja dece u oblasti obrazovanja, a Incest trauma centar će zajedno sa Ministarstvom prosvete 18. novembra u parlamentu predstaviti finalni nacrt ove Nacionalne strategije.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *