Šta je zdravije – brak ili prestanak pušenja?!

burme-tekstUlazak u bračne vode za muškarca može biti zdravije od ostavljanja cigareta, a da je dugotrajan brak odlična prevencija od razvoja ozbiljnih zdravstvenih problema.

Naučnici su na proučavali krvne uzorke 1.715 muškaraca starosti od 57 do 85 godina kako bi izmerili nivo C-reaktivnog proteina.

To je vrsta proteina koji proizvodi jetra kako rezultat raznih upala, a prethodne studije povezale su ga sa srčanim bolestima, depresijom ili moždanim udarom.

Ovo istraživanje pokazalo je da oženjeni muškarci imaju najniži nivo CRP-a unutar svih testiranih grupa: prosek od 1.16 miligrama po litri krvi u poređenju sa 2,27 koliko se nalazi u krvi neoženjenih muškaraca.

Ova studija objavljena u časopisu „Psychosomatic Medicine“ otkrila je da brak smanjuje rizik od razvoja zdravstvenih problema kod muškaraca za 10,34 %, a takođe blagotvorno utiče na krvni pritisak.

„Ovo istraživanje pokazuje koliko jak uticaj mogu imati brak i snažna socijalna povezanost“ objašnjava profesor Toni Kesidi.

Izvor: Metro portal

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *