A šta da je gradonačelnik Niša osoba sa invaliditetom?

Izvor: Zvanična Fejsbuk stranica gradonačelnika Niša Zorana Perišića

Izvor: Zvanična Fejsbuk stranica gradonačelnika Niša Zorana Perišića

Juče je društvenim mrežama kružila fotografija gradonačelnika Niša Zorana Perišića koja je izazvala bujicu komentara (pretežno negativnih i na račun sposobnosti gradonačelnika Niša da obavlja svoj posao). Da stvar bude gora, ova fotografija postavljena je na zvaničnoj stranici gradonačelnika na Fejsbuku, a nije delo nekog „paparaca“.

Gradonačelnik stoji na mestu gde se izlazi iz autobusa, vrata su otvorena, a ruke nekog čoveka, koji verovatno objašnjava gradonačelniku kako funkcioniše specijalni stepenik uz pomoć kojeg u autobus može da uđe osoba sa invaliditetom, izgledaju kao spremne da „priteknu“ u pomoć gradonačelniku.
Gradonačelnik pri tom ima stav kao da ne stoji najsigurnije na svojim nogama i da mu je ova „naprava“ teška za pojmiti. Ovakve fotografije, koje su pre za pocepati, nego objaviti imamo svi…ali mi svi nismo gradonačelnik ni jednog grada.

To što mnogi imaju zamerke na račun rada gradonačelnika ne čudi nikog. Novinari su tu da sugerišu na loše stvari, pohvale pozitivan primer (ako stignu od političara koji se za taj deo već sami dovoljno trude) i na taj način nismo otkrili toplu vodu. Građani su tu da kritikuju, takođe, i da je više volje možda bi to radili i češće.

Nismo otkrili nkakvu novost ni kada kažemo da je očekivano da će gradonačelnik i njegov PR tim da istaknu sve što smatraju pozitivnim primerom u radu gradonačelnika.

Ono što zabrinjava je sredstvo koje su u ovom konkretnom slučaju i jedni i drugi koristili. Ako gradonačelnik ne radi svoj posao kako valja ili ne u onoj meri koju svi očekujemo ne bi trebalo da kritikujući njega vređamo i osobe sa nekim vidom invaliditeta.

Ostaje mi da se pitam kako su komentare ispod ove slike doživele osobe kojima ove stepenice zaista znače, jer do sada su takvi autobusi saobraćali samo na relaciji Bubanj – Donja Vrežina, prevoznika Ćurdić.

Da li to da ako koristiš ovaj dodatak na autobusima znači i da si u svakom smislu nesposoban, što se kao gorka nit provlačilo kroz sve komentare? Da li to znači da jednog dana gradonačelnik/ica Niša ne bi mogla da bude osoba sa ivaliditetom?

Ne mislim, ipak, da su novinari imali za cilj da „kritikuju“ gradonačelnika na ovaj način, ali smo svi kao učesnici u ovoj polemici nesvesno dotakli i osobe sa inveliditetom.

Ruku na srce, ova fotografija zaista izaziva silne asocijacije i odgovornost za celokupan utisak, snose i oni koji su istu selektovali i postavili na očigled javnosti. Utisak je bitan, a u ovom slučaju ne tiče se samo osobe sa ove fotografije.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *