Šta će sve moći najveći teleskop na svetu?

teleskop-tekstZa godinu dana će početi izgradnja ubedljivo najvećeg teleskopa na planeti Zemlji. Ako sve prođe u redu, već tokom sledećeg aprila vrh Havajskog vulkana Manua Kea će postati dom najvećeg optičkog teleskopa na planeti Zemlji.

Inovativno nazvan Tridesetometarni Teleskop ili TMT je posle više od 10 godina planiranja najzad ušao u svoju finalnu fazu sakupljanja dozvola od strane raznih regulatornih tela.

Sa svojim ogledalom širokim neverovatnih 30 metara, ovaj teleskop će imati mogućnost hvatanja trostruko preciznijih slika udaljenih galaksija sa samog ruba našeg univerzuma nego bilo koji drugi teleskop današnjice.

Kada bude izgrađen, ovo pravo čudo moderne inženjerije i nauke će dobiti zadatak da istraži galaksije koje su rođen tik posle Velikog Praska i da nam pruži neverovatne slike koje će nam pomoći da istražimo proces stvaranja naše galaksije.

Centralni deo tehnike koji će omogućiti maksimalno iskorišćenje ogromnog ogledala ovog teleskopa će biti adaptivna optika, koja će preciznim pomeranjem eliminisati zamućenje slike koje se javlja blagim pomeranjem same atmosfere Zemlje.

Na početne planove izgradnje TMT-a je do sada utrošeno oko 100 miliona dolara, a kompletan projekat je predviđen na oko 1-1.2 milijarde.

Glavni konkurenti TMT-u, što se veličine ogledala i rezolucije snimaka tiče, će biti samo 2 teleskopa.

Prvi je svemirski James Webb Space Telescope, koji će nadamo se 2018. godine biti najzad poslat na večno mračnu Lagranžovu tačku L2, a drugi veoma ambiciozni Evropski Veoma Veliki Teleskop (E-ELT – European Extremely Large Telescope), koji će 2022. godine na vrhu Čileanskog planinskog vrha Cerro Armazones uperiti svoje ogledalo od čak 39,3 metara ka svemiru.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *