Šta ako se dete boji Deda Mraza?

deda mraz padobranac slajdGeneralno čišćenje i ukrašavanje kuće, kupovina poklona i slikanje deteta sa Deda Mrazom samo su neke od stvari koje radimo pred ulazak u Novu godinu. Ukoliko više poštujete Pravoslavnu novu godinu onda ste proteklih nekoliko dana bili okupirani ovim poslovima, ali možda još niste obavili jednu – slikali vašeg klinca ili klincezu za čikom koji se navodno spušta kroz odžak i ostavlja im poklone ispod jelke.

Mnogi roditelji po svaku cenu fotografišu dete sa Deda Mrazom samo zarad uspomene na Novu godinu, pa čak i kada se mališani plaše i vidno negoduju.

Aleksandar Todorović, tata trogodišnjeg dečaka, tvrdi kako nikada ne bi radio nešto što je protiv sinovljeve volje smatrajući da to može da ostavi traumatične posledice u toku odrastanja.

„Ovo pričam iz iskustva jer su mene roditelji, kada sam takođe imao 3 godine, fotografisali čak iako sam se plašio. To je potpuno jasno jer sam tada prvi put video nekog čoveka sa velikom bradom i obučenog potpuno u crveno, to je prosto pojava koju ne viđamo svaki dan. Nisam plakao, ali se i na slici vidi uplašeni izraz lica, a i dobro se sećam traumatičnog iskustva i straha od Deda Mraza sve dok nisam porastao“, objasnio je Todorović.

Kako je fotografija sa Deda Mrazom jedna od retkih izrađenih u toku godine, imajući u vidu pregršt digitalnih fotografija koje skoro svi imaju u kompjuterskim memorijama, ali i to da retko odemo u fotografsku radnju kako bismo „odštampali“ po koju fotografiju, mama Jovana koja ima dečaka od 5 godina otvoreno je govorila o tome da je fotografija koja može stajati u ramu na polici jedan od razloga zašto je slikala svog klinca iako on nije bio baš oduševljen time.

„Sa dve godine mu baš i nije bilo po volji slikanje s Deda Mrazom. Bio je zbunjen i imao izraz kao da će da zaplače. Ne mogu da kažem da smo ga terali da se slika, ali smo se potrudili da ga nasmejemo i da ipak napravimo sliku. Iskreno nismo ni razmišljali o tome kao o nečemu lošem. Svake sledeće godine se slikao sa osmehom, pa ne mislim da je taj događaj na njega uticao negativno, ali svakako bi od fotografisanja odustali, da je zaplakao ili negodovao na neki drugi način“, rekla je mama Jovana.

Deda Mraz animira decu

jelka slajdOnaj oko kog se vrti cela priča i koji nekoj deci zadaje „muke“ kaže da ne pristaje na zajedničku uspomenu sa mališanima koji se plaše ili plaču i predlaže isto što i psiholozi – da pripremite decu pre nego što ih dovedete na fotografisanje.

„Ne dešava se mnogo često da se deca plaše, ali i kad dođe do toga trudim se da sa roditeljima umirimo i oraspoložimo dete. Dakle, najčešće to radimo zajedno kako bi dete videlo da ja nisam neki opasan čika. Ali ukoliko dete ni nakon toga ne želi ili plače ne pristajem na takve snimke“, objasnio je Deda Mraz Branko Ranđelović koji je predložio roditeljima da sa manjom decom gledaju filmove ili crtaće u kojima je Deda Mraz, a sa onom sa kojom može obavezno se treba razgovarati o čiki u crvenom odelu.

Psihološkinje iz „Psihosfere“ upozoravaju roditelje da trebaju obratiti malo više pažnje na ovaj događaj jer on nije tako bezazlen kako se čini.

„Slikanje sa Deda Mrazom protiv detetove volje može da ima negativne posledice po dete jer se strah uči. Naročito su vulnerabilna deca koju možemo nazvati osetljivom ta koja najlakše uče strahove. Strahovi se uče na tri načina: traumatski (zastrašujućim iskustvom), po modelu (ukoliko vidimo da se neko drugi plaši) ili putem informacija, kada nam neko kaže da je nešto strašno i opasno. Pomenuti strah se dakle u traumatskoj situaciji stiče i intenzivira, čak ukoliko je dete mlađe od 24 meseca može se javiti i takozvana separaciona anksioznost, to jest strah od odvajanja od roditelja, najčesće majke“, objasnila je Tamara Đorđević, psihološkinja iz „Psihosfere“.

Njena koleginica Sandra Mojašević savetuje roditelje da ne dovode decu u takve situacije radi fotografije. Ukoliko primete da se dete boji kaže da ga treba opustiti kroz igru, putem pokazivanja slika, igračaka, lutaka Deda Mraza kako bi se ono „naviklo“ na njegovo prisustvo i blizinu.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *