Srpske vojnikinje u multinacionalnim operacijama

Foto: Super radio

Foto: Super radio

 

Od 79 pripadnika Vojske Srbije koji su u subotu upućeni u multinacionalne operacij u Libanu i na Kipru pošle su i dve vojnikinje.

Posle dugih priprema i testiranja ravnopravno čizma uz čizmu i sa ostalim muškarcima, one su uspele da se izbore za svoje mesto

 

 

Foto: Super radio

Foto: Super radio

 

Jako im je drago izbog toga kažu one, a Jelena Cvetković desetarka, koja ide u Liban kaže da je ponsna što je izabrana „ne zato što je žena, pa treba tom vodu žena, već zato što je pravljena selekcija i izabrane se nalaze na tom mestu“

 

 

 

 

 

Foto: Super radio

Foto: Super radio

I vojnikinje, kao i vojnici, idu na 6 meseci u multinacionalnim operacijama, a kako će njima biti bez porodice pola godine objašnjava za Super radio Jelena Cvetković, desetarka, pripadnica 41. pešadijskog bataljona IV Brigade kopnene Vojske:

„U svakom slučaju žena može da izdrži 6 meseci bez porodice, poslove ne delimo na muške i ženske poslove, svi radimo iste poslove  pa kod kuće muškarcima neće biti teško da odrade ono što ženi pripada“ kaže Jelena.

Foto: Super radio

Foto: Super radio

Glavni motiv zašto se vojna policajka Sunčica Pilić ,koja radi u V bataljonu Vojne policije, prijavila za učestvovanje u multinacionalnoj operaciji na Kipru jeste „Da pokaže i dokaže da može, ali je ova prilika i velika čast pošto smo mi izabrani da budemo pripadnici multinacionalnih operacija“.

Vojnikinje su saglasne da im ovo polugodišnje iskustvo može pomoći u daljoj vojničkoj karijeri, ali i u samom životu.

Ove dve dame za kraj našeg razgovora poručuju i ostalim ženama da se prijave za multinacionalne operacije i pokušaju, ali:

„To nije lak posao, treba probati i pokušati ,nije lako obući čizme i uniforme i stati ravnopravno sa muškarcima; treba žene da to pokušaju i da pokažu i dokažu da to možemo. Pre svega kao i drugi posao disciplina red i rad, i ovoj je posao koji nije statičan nego dinamičan i iziskuje određena usavršavanja i konstantan rad na sebi“ kaže Jelena Cvetković.

Foto: Super radio

Foto: Super radio

Vojnikinje će sa svojim kolegama otići na Kipar u okviru Mađarsko – Slovačkog kontigenta, a u Republiku Liban preko Španskog.

 

Album sa slikama možete pogledati OVDE.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *