Srećan nam svetski dan radija!

Davne 1946. godine baš na današnji dan, 13-og februara,  emitovan je prvi program Radija UN, te je od 2011. godine Unesko ovaj datum proglasio Svetskim danom radija. Zbog svoje neposrednosti, brzine i jednostavnosti ovaj medij se odupreo svim novinama koje je doneo razvoj tehnologija i pojava novih medija, prolagodio se i digitlizaciji i opstao pune 72 godine.

Svake godine, baš na ovaj datum, bira se na međunarodnom nivou, tema kojom će se radio stanice baviti do sledećeg rođendana. Tokom proteklih godina to su bile teme “Mladi i radio”, “Žene koje se bave radio novinarstvom”, “Radio – bitni emiter u doba katastrofa i nepogoda.” Prošlogodišnja parola glasila je “Radio to ste vi”, sa ciljem da se slušaocima prenese poruka da radio upravo i postoji zbog njih i da je njihova interakcija bitna za svaku radio stanicu.

Ovogodisnja tema je “Radio i sport”, a posebno ženski sport i inkluzija kroz sport i na radiju, tako da ove godine slavimo sport i sportiste koji su inspirativni i uspešni – pravi pozitivni modeli za mlade ljude širom sveta.

Jedan od pronalazača radija je i Nikola Tesla koji je prvi predstavio mogućnost prenosa signala na velike daljine.

Ako čitate ovo, najverovatnije pripadate velikom procentu (95%) svetskog stanovništva koji slušaju i vole radio, te je ovo i vaš praznik!

Pratite Super radio i slavite sa nama, i ovaj i svaki sledeći dan radija. Živ bio radio još 1772 godine!

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *