Srđevdan – slava koju poštuju u gej zajednicama na Zapadu

sveca-tekstDanas je Srđevdan, slava opančara, pustinjskih nomada, a ratari danas zbog sveca ne idu s volovima u polje.

Ono što je neobično je da ove svece na Zapadu slave i u – gej zajednici.

Srđevdan slavi svece Sergija i Vaksa, koji su bili rimski dostojanstvenici na dvorui rimskog cara Maksimilijana, ali i hrišćani koji su odbili da se u Siriji poklone rimski bogovima, pa su zbog toga pogubljeni. U Siriji je njihov kult uspostavljen i raširio se po Istoku.

Sveti Sergije naročito je bio poštovan u sirijskom gradu Rosafu, gde je pogubljen, koji je jedno vreme nosio ime Sergiopolis i u šestom veku bio veliko hodočasničko mesto celog Istoka. Sv. Sergija pustinjski nomadi i danas smatraju svojim zaštitnikom.

SPC obeležava Srđevdan, kako se u narodu zove ova slavu obućara i opančara, a srpski narod smatra da je ovaj dan prava prirodna granica između jeseni i zime.

Zemljoradnici (ratari) naročito paze da na Srđevdan ne izlaze sa volovima u polja, jer na taj dan ne valja orati. Veruje se da na taj dan i divlje zveri bivaju pitome i krotke.

prva-parada-ponosa-slajdŠto se tiče veze sa gej zajednicom, ona potiče iz dela Džona Bosvela, istoričara i profesora sa Jejla, koji ističe blisko prijateljstvo ova dva sveca, naglašeno u hagiografiji i tradiciji. Ovo je izričit primer uparenih svetaca, koje Bosvel smatra uticajnijim od svetih Petra i Pavla, piše na Wikipediji.

Bosvel ide toliko daleko da u njihovoj bliskosti ne isključuje ni „romantičnu“ dimenziju. On u delu  ističe „Same-Sex Unions in Pre-Modern Europe“ da se reč erastai, kojom se opisuju u najstarijim tekstovima može prevesti i kao „ljubavnici“, sveci su slikani i pod jednim plaštom, a hrišćani antičkog doba su imali tolerantan stav prema homoseksualnosti.

Iako ovakav zaključak negiraju mnogi drugi istoričari, Sergije i Vakso su na Zapadu postali popularni u modernoj hrišćanskoj gej zajednici tako da im je 1994. ikonopisac i gej franjevac Rebert Lenc napravio novu ikonu za Paradu ponosa u Čikagu.

Izvor: mondo.rs

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *