Sprečite zamaranje očiju od računara

Foto: www.balkanex.info

Foto: www.balkanex.info

Višesatna upotreba računara negativno utiče na čulo vida i to na brojne načine. Osim što sušuje oči, izaziva crvenilo i bol, rad za računarom može narušiti vid. Evo šta stručnjaci savetuju za bolju zaštitu očiju.

Postavite monitor oko 2,5 centimetra ispod nivoa očiju. U tom položaju očni mišići neće morati stalno da se skupljaju da bi usmerili pažnju nagore.

Postavite monitor tako da bude udaljen od tela u dužini vaše ruke.  Ako ga postavite bliže oči će se više sušiti, vi ćete češće treptati i iritirati ih.

Svakih 20 minuta uperite pogled u daljinu, 6 metara ili dalje, i gledajte u tom pravcu 20-ak sekundi kako biste odmorili oči.

Osvetlite prostoriju običnom sijalicom, najbolje od 60 vati. Takvo osvetljenje bolje je za oči od neonskih lampi koje isušivanje očiju.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *