„Skeč buk“ i još mnogo modela mladih dizajnera

Foto: Super radio

Foto: Super radio

Trodimenzionalni jastuci, unikatni modeli haljina i idejna rešenja za uređenje enterijera deo je onoga što ćete videti ako ovih dana prolazite pored galerije Niškog kulturnog centra (Bulevar Zorana Đinđića 37).

Kada pređete prag galerije videćete mnogo više.

„Ručno oslikane marame, šematski predstavljeno dizajniranje tekstila, mozaike, vitraže i murale koje su napravili studenti Interncionalnog univerziteta u Novom Pazaru (visokoškolska nastavna jedinica u Nišu) sa smerova Dizajn i modna kreacija i Dizajn enterijera“, rekla nam je Jelena Popović, apsolventkinja sa smera Dizajn i modna kreacija.

Pored svih eksponata koje možete pogledati, postoji i jedan koji možete prelistati – sveska A4 formata uredno ispunjena rukopisom, skicama odevnih predmeta, crtežima, isečcima iz novina, a mene je podsetila na

Foto: Super radio

Foto: Super radio

spomenare koje su pre 10-ak godina devojčice pravile, samo su nedostajala srca. U stvari u njoj ništa ne nedostaje, kompletna je, a poznavaoci iz oblasti dizajna i modne kreacije nazivaju je „skeč buk“ (knjiga skica).

„Kao što sam prevod kaže ovo je grupa skica  – od ideje do prikazanih realnih modela. U skeč buku su izdvojeni svi delovi odevnog predmeta – rukavi, reveri, manžetne, i varijacije na temu kako se ideja uopšte realizuje. Ali skeč buk ne obuhvata samo jedan odevni komad već celu kolekciju prikazuje od ideje do finalnog izgleda modela“, objasnio je Slobodan Mitrović, apsolvent na smeru Dizajn i modna kreacija.

Foto: Super radio

Foto: Super radio

Na godišnjoj izložbi svoje proizvode predstavilo je 16 apsolvenata koje su pripremali od početka školske godine uz pomoć predmetnih profesora. Sav materijal  mladi dizajneri su sami nabavili pa će tako izložene proizvode zadržati za sebe, ali ukoliko vam se nešto od izloženog posebno dopalo i ukoliko budete dovoljno uporni pruža vam se prilika da kupite unikat.

Nemojte časiti časa jer nema previše vremena, izložba je otvorena do 5. marta. Ulaz je slobodan.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *