Saznajte šta nastane kada se ukrste mladost, iskustvo i dve ljubavi

One koji na osnovu naslova donose predpostavke o sadržaju redova ispod njega naslov bi mogao da asocira na uzbudljiv zaplet nekog filma, možda na tajnu avanturu neobičnog para koji se skriva od očiju javnosti ili pak na jeftin ljubić uz koji će provesti letnje dane ili ga iskoristiti za potpalu kada se napolju sve od snega zabeli. Ipak, teško da bilo šta osim pisane reči, ali u neuporedivo kvalitetnijoj formi ima veze sa temom ovog teksta. Mladost, iskustvo i ljubav prema crtanju i pisanju ukrstili su se i spojili u časopisima Pressing, njegovom podlistku časopisu Pressing junior, , kao i u Pressing stripu koji su obeležili proteklu izdavačku godinu u Studentskom informativnom izdavačkom centru Niš.

Foto: Milica Branković, Media i reform centar Niš

Dejan Kostić, glavni i odgovorni urednik časopisa Pressing na prezentaciji prošlogodišnjih izdanja ovog časopisa istakao je da je još uvek aktuelan 82. broj časopisa, kao i drugo izdanje Pressing-ovog podlistka časopisa Pressing junior. Govoreći o poslednjem broju Pressing-a, Kostić je posebno istakao treći deo feljtona koji je objavljen povodom stogodišnjice od nastanka Jugoslavije, autora Vlade Veljkovića, kao i feljton koji je posvećen niškom Džeku Trboseku, tekst o Južnom toku i uvek zanimljivu filmsku rubriku.

„Mi uvek rubriku posvećenu filmu koncipiramo tako da predstavimo neki blockbuster i jedan autorski film u nadi na će se neko od čitalaca koji čitaju priču o filmskom hitu zainteresovati i da pročita tekst o manje poznatom filmu i da će nakon njegovog čitanja poželeti da ga pogleda“, objašnjava Kostić.

Za održavanje kvaliteta časopisa i njegov razvoj neophodni su posvećeni saradnici i zbog toga je, između ostalih, izražena posebna zahvalnost: Ivani Božić Miljković, Vladi Veljkoviću, Dejanu Dabiću, Marku Stojanoviću, Veliboru Petkoviću i drugima koji su svoje znanje, reči i dela utkali u njegovo postojanje.

Od osoba sa kojima su tokom protekle godine radili intervjue redakcija časopisa posebno ističe Jelenu Kević Đurković – strip autorku, Nikolu Markovića – poznatog niškog autora, kao i intervju sa Stašom Gejo, jednom od najboljih sportistkinja našeg grada.

Govoreći o podlistku časopisa Pressing, Pressing junior-u, Ilija Manasijević je napomenuo da je on osnovan sa ciljem predstavljanja mladih talentovanih ljudi, kao i grada Niša u najboljem mogućem svetlu. U drugom broju Pressing junior-a čitaoci mogu da pročitaju priču o ragbi klubu Radnički, metaforički tekst pod nazivom „Zidovi plača“, tekst „Blockchain nije bauk“ kao i tekst o novoj dramskoj sekciji u okviru Filozofskog fakulteta.

Za časopis Pressing junior pišu studenti niškog Univerziteta, pa je on dobra osnova za sticanje novinarskog iskustva, negovanje pisane reči među studentima i za promenu medijske slike o mladima, ali i o Nišu.

Kada je reč o Pressing stripu istaknuta je činjenica da je njegov broj bio u celosti posvećen ženskim strip autorima. U planu je da se u narednom broju promovišu mladi strip autori.

Predstavnici redakcija Pressinga su na konferenciji istakli da bi način projektnog finansiranja medija trebalo u izvesnoj meri unaprediti, jer su u 2018. godini prva finansijska sredstva za izdavanje časopisa uplaćena tek sredinom godine.

Na osnovu svega što se na konferenciji moglo čuti, ali i uvida u štampana izdanja časopisa može se zaključiti da između njegovih korica čitaoce očekuju zanimljive priče mladih i onih mnogo iskusnijih autora, pa ukoliko do sada niste prelistajte stranice aktuelnih brojeva ili posetite sajt sa njihovim izdanjima u pdf formatu.

Intervju sa Ilijom Manasijevićem za Super radio, možete čuti na ovde.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *