Saopštenje Višeg suda u vezi sa napadom na snimatelja RTS-a

Izvor: Super radio

Izvor: Super radio

Niški Viši sud obratio se javnosti nakon što je došlo do incidenta prilikom snimanja u četvrtak 19. februara. Svemu je prethodila dojava da je u zgradi suda postavljena bomba. Saopštenje vam prenosimo u celosti.

Do intervencije radnika obezbeđenja je došlo ne sa ciljem da snimatelj bude sprečen da snima zgradu Palate pravde (jer snimanje spoljašnjosti zgrade nije moguće zabraniti), iako je tako u medijima preneto, već je radnik obezbeđenja snimatelja upozorio da ne snima njega i kolegu iz obezbeđenja, odnosno da ne snima dok radnici obezbeđenja stoje na vratima suda, što se čuje i na snimku koji je u medijima objavljen.

Od radnika obezbeđenja u vezi sa ovim događajem uzete su izjave i pojedinosti celog događaja biće detaljno ispitane kako bi se utvrdilo da li postoje propusti i kakvi, uzimajući u obzir i okolnost da se navedeni događaj odigrao u vanrednoj situaciji – dok je bila u toku evakuacija građana i zaposlenih zbog dojave da je postavljena bomba.

Ovakvi događaji, koji na žalost ponekad dovedu i do nesporazuma između dve strane od kojih obe rade u interesu građana, moraju biti prevaziđeni i ne bi smeli da ugroze korektnu i profesionalnu saradnju koja je do sada postojala između Višeg suda i medija.

Još jednom, radi podsećanja i sprečavanja eventualnih budućih nedoumica, podvlačimo da se spoljašnjost zgrade Palate pravde može snimati kamerom bez bilo kakvog ograničenja, da je snimanje unutrašnjosti zgrade Palate pravde moguće samo po pisanom odobrenju Predsednika suda, a da je za snimanje lica u zgradi suda potrebna, osim odobrenja Predsednika suda, i pisana saglasnost učesnika snimane radnje.

Podsetimo, posle ovog incidenta oglasilo se i Društvo novinara Niša, a snimak možete videti na linku ispod.

 

 

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *