Samonikla lekovita biljka – kantarion

Kantarion foto: Super radio

Kantarion
foto: Super radio

Kantarion ili bogorodičina trava raste svuda kao korov, a najviše na napuštenim njivama. Raste od maja do avgusta, u zavisnosti od podneblja, a od davnina je poznat kao lek za najrazličitije bolesti.

Ova svemoguća biljka raste u visinu do 60 centimetara, ima prijatan miris, a gorak ukus. Obiluje gvožđem, eteričnim uljima, smolom, karotenom, kolinom i vitaminom C. Koristi se u obliku čaja, ulja, kapi, kapsula, tableta…

Istraživanja poslednjih godina su pokazala da je koristan kod lečenja depresije, pa se sve češće koristi u te svrhe. Osim ovog zdravstvenog problema dobar je još za lečenje gastritisa, čira na želucu, bolesti bubrega, jetre, slezine i bešike, grčeva u stomaku, zgrušavanja krvi, povišenog krvnog pritiska, srčanih oboljenja, opekotina, hemoroida. Preporučuje se kod nekontrolisanog mokrenja. Pomešana sa drugim lekovitim biljkama odlicno je sredstvo za lecenje zastarelog kašlja i astme.

Kantarionovo ulje

Ulje se koristi za masaže, a pomaže kod opekotina, osipa i posekotina. Brže zaceljuje rane i ublažava vidljivost ožiljaka. Može se direktno mazati na ranu ili gazu natopiti uljem

Kantarionovo ulje u procesu pravljenja, izgled nakon 7 dana foto: Super radio

Kantarionovo ulje u procesu pravljenja, izgled nakon 7 dana
foto: Super radio

pa staviti na ranu. Ulje je veoma lako napraviti. U željeneu flašu ubacite sveže grančice kantariona i prelijte suncokretovim ili, još bolje, maslinovim uljem. Nakon što 40 dana odstoji, na mestu gde će ga svaki dan osvetljavati sunce, spremno je za korišćenje.

Pametno kombinujte kantarion

Kantarion stimuliše jetrene enzime da brže metabolišu lekove i na taj način se smanjuju njihove koncentracije u krvi, pa tako može značajno da se smanji ili da izostane dejstvo primenjenog leka.Poznati su slučajevi žena koje su uprkos primeni kontraceptivnih pilula zatrudnele jer su istovremeno koristile kantarion. Takođe, kantarion ne treba primenjivati istovremeno sa antidepresivima jer ima isti mehanizam dejstva. Naime, i ova biljka povećava nivo serotonina u krvi, što može dovesti do povećanja ovog enzima i komplikacija u organizmu.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *