Samonikla lekovita biljka – hajdučka trava

h trava tekstRaste uz puteve i na na livadama i pašnjacima. Inace se moze videti u celoj Evropi. Hajducka trava cveta preko celog leta i tada se i bere. Botanicko ime Achilea millefolium  je dobila prema grckom junaku Ahilu, a znači da daje snagu.

Ova lekovita biljka ubraja se u gorke čajeve. Hajdučka trava ili stolisnik u narodnoj medicini najčešće se upotrebljava za ublažavanje bola i lečenje rana.  

Hajdučka trava čisti i jača krv i probavne organe. Posebno je korisna za lečenje jetre, slezine, gušterače, žutice, navale krvi u glavu, katara u crevima i želucu, protiv grčeva, groznice, bolova u kstima i leđima, neredovitih menstruacija, krvavih i zatvorenih hemoroida, nesanice, raznih osipa i čireva.

Za nervna oboljenja pomoćiće često i svakodnevno pranje celog tela prohlađenim čajem od hajdučke trave i to ujutro i uvece. Često se od nje pije i čaj za smirenje organizma.

Caj od stolisnika korisno deluje i leči ispucane ruke, ranjive bradavice majki koje doje, kao i kod lečenja osipa na koži – psorijaze.

Napominjemo da u pojedinim slučajevima čaj od hajdučke trave može izazvati alergijske reakcije kao što su osip ili proliv. Interesantno je da su obično osobe alergične na ambroziju alergične i na hajdučku travu. U takvim situacijama treba koristiti samo izuzetno mladu i tek procvetalu biljku, a čaj piti u malim količinama.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *