Samo nek aspidistre lete

delfi_samo_nek_aspidistre_lete_dzordz_orvelČetvrti roman pisca i novinara Džordža Orvela, ,,Samo nek aspidistre lete” objavljen je 1936. godine.

Roman govori o mladom buntovniku, piscu u pokušaju, koj je objavio rat novcu. Ova Don Kihotovska borba čoveka koji želi da se uzdigne iznad jedne celokupne klase u društvu, umalo je Gordona koštala života. Ljubav njegove porodice, žrtva koju je njegova sestra podnosila, poštovanje njegovih ideala od strane njegove devojke nisu bili dovoljan razlog za mladog pesnika da prihvati ,,dobar” posao. Pokušavao je da završi kapitalno delo ,,Londonska zadovoljstva’’, ali misao da je poezija prošlost 1935. dovela je do toga da 400 stihova završi u kanalizaciji.

Kroz roman se kao motiv pojavljuje i jedna čudna biljka aspidistra, stvorenje koje je proganjalo Gordona. On nije krio svoju mržnju prema njoj. Bio je to prezir koji je osećao prema radničkoj klasi. Prema ljudima koji su brinuli o par obroka dnevno, par piva nedeljno sa prijateljima u zadimljenim i prljavim barovima po mračnim ulicama Londona. Duvan i gas za grejanje bio je jedini luksuz koji su sebi mogli da priušte, i to samo ako se pokoro onome ko sve kontroliše.

Zveckanje novca u džepu za Gordona je predstavljao veliki nemir. Život bez novca značio je dotaći samo dno. Gladovati danima, a onda kad možeš sebi da priuštiš pojedeš malo margarina i suvog hleba i čaja koji je više ličio na prljavu vodu sa malo šećera. Bila je to sloboda. Radio je kratko u reklamnoj agenciji, imao je dobar posao. Posao od četiri funte nedeljno sa kojima je mogao da priušti sebi čak i aspidistru. Posle majčine smrti daje otkaz i kreće put ka dnu, za koji je mislio da je put ka slobodi. Da li će ga nešto sprečiti, samo je Orvel znao tako je ostalo do samog kraja romana. To je jedna od stvari zbog koje vas ovaj roman drži u neizvesnosti od prve do poslednje stranice.

Orvel neverovatnom preciznošću i jasnoćom dočarava i najsitnije detalje iz Gordovonog života, unoseći u roman i lično iskustvo, po čemu je ostao prepoznatljiv u svim svojim romanima. Roman ,,Samo nek aspidistre lete” predstavlja svojevrsnu viziju drugog svetskog rata, koje je kasnije Orvel proveo kao dopisnik BBC-a iz različitih delova sveta.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *