Sajt na kojem možete videti gde i kada će udariti grom

13956_blitzortungNevreme koje prati regiju često je praćeno grmljavinom i munjama. Kako vas ništa ne bi iznenadilo, na linku blitzortung.org možete saznati gde i kada će udariti grom, ili sevnuti munja.

Na stranici postoji animacija pomoću koje se može videti udar groma skoro u stvarnom vremenu. Svaki udar je označen belim krugom koji se širi. Lokacije stanica uključene u računanje su prikazane zelenim i plavim linijama.

Plave linije označavaju stanice čije se informacije koriste. To je 12 najbližih stanica. Zelene linije označavaju stanice koje su takođe primile informacije o udaru groma. Kašnjenje prenosa informacije traje obično tri do šest sekundi. Ako je oluja udaljena više od dva kilometra, može se primetiti i ranije na mapi, čak istovremeno dok čujete grmljavinu.

Stranica Blitzortung.org postoji od januara 2012. godine, predstavlja svetsku zajednicu koja u stvarnom vremenu otkriva grmljavine te ih označava na kartama, a sedište ove Evropske mreže za detekciju munja je u Dusseldorfu, u Nemačkoj.

Izvor: IT Network 

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *