Sa Fejsbukove android aplikacije “cure” vaši telefonski brojevi

Ilustracija, foto: Super radio

Ilustracija, foto: Super radio

Ukoliko ste „skinuli“ android aplikaciju za Fejsbuk, to automatski znači da je ova društvena mreža preuzela broj mobilnog telefona sa uređaja na koji instalirate aplikaciju. Sve to će se desiti čak i ako nemate profil na Fejsbuku, niste prijavljeni za aplikaciju i niste pristali da svoj broj podelite sa ovom društvenom mrežom.

Da je ovo tačno potvrdili su i u samoj kompaniji Fejsbuk, ali tek nakon što je ovaj „bag“ prijavio provajder softvera za bezbednost „Simantek“.

Iz kompanije Fejsbuk „obećavaju“ da će problem biti rešen u sledećoj verziji aplikacije, a portparol Fejsbuka kaže da kompanija veruje da je do kvara došlo u februaru ove godine.

„Simantek“, provajder softvera, najavio je u blogu da je njegov pokretni bezbednosni softver, koji traga za aplikacijama koje bi mogle ugroziti privatnost, pronašao da sa Fejsbukove android aplikacije “cure” telefonski brojevi aparata na koje su iste instalirane.

Portparol „Simanteka“ izjavio je da je bilo koji smartfon sa android sistemom mogao postati izvor problema.

„Prvi put kad lansirate Fejsbuk aplikaciju, čak i pre nego što se ulogujete, vaš broj telefona biće poslat preko interneta do Fejsbukovih servera. Vi ne morate da date vaš broj telefona, da ste ulogovani, da otpočnete određenu radnju, niti čak da imate Fejsbuk nalog, a da ovo ne bi moglo da vam se desi“, piše u upozorenju na blogu „Simanteka“.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *