Rom znači čovek, a šta znači reč Cigani?

Foto: Super radio

Foto: Super radio

Ozarena lica i puna pozitivne energije izašla je publika sinoć iz niškog GRUBB centra koji je organizovao priredbu povodom 8. aprila – Međunarodnog dana Roma.

Tridesetak polaznika učestvovalo je u priredbi, a pomoć u pripemi pružilo im je osmoro nastavnika koji svakodnevno rade u ovom centru.

Učesnici u ovoj priredbi, uzrasta od 8 do 21 godine, na oduševljenje prisutnih pokazali su mnoge svoje talente. Osim pevanja i plesa, za koje se misli da su jedini talenti kod Roma, deca su pokazala mnogo više – talenat za recitovanje, za pisanje proze i poezije, za glumu, a izložene umetničke fotografije dokaz su da neki od njih imaju talenat i za ovu vrstu umetnosti.

„Ponosna sam na svu našu decu, na emociju koju su preneli jer sam videla toliko ozarenih lica u publici i toliko podrške. Moje emocije nakon svega ovog su divne, jednom rečju srećna sam“, podelila je utiske s nama Milica Petrović direktorka i nastavnica muzike u niškom GRUBB centru.

Pesme koje su momci i devojke sinoć izvodili mešavina su modernog hip-hopa i repa sa tradicionalnom romskom muzikom.

Kroz numere koje su izvodili na romskom iskazivali su ono što ih muči i na taj kreativan način pokušali da

Foto: Super radio

Foto: Super radio

promene svest ljud kod ljudi.

„Prva pesma govori o tome da su oni ponosni na to što su Romi, zatim se pitaju ‘zašto, zašto nas gledate drugačijim očima kada smo isti kao i svi ostali’, poručili su i da je dosta diskriminacije i pravljenja razlika. Poslednjom pesmom, kada smo svi igrali, poručuju da ih poslušamo svi, da dođemo, družimo se sa njima, upoznamo ih pa da tek onda sudimo o njima“, objasnila je direktorka.

A da bismo ih bolje upoznali pomoglo je i čitanje onoga što su polaznici sastavljali na kreativnim radionicama pisanja. Jedan od citata Kristine Mustafić glasi ovako:

Ponekad kada pogledam iza sebe volela bih da nisam bila tako stroga prema sebi i svom narodu. Mislila sam da smo loši ljudi, a u svari mi smo samo ljudi. Rom znači čovek, a Cigani srećni ljudi.

Jedni drugima prenose sve lepe emocije

GRUBB centar prevashodno je namenjen za dopunsko obrazovanje, razvijanje i otkrivanje talenata kod romske i ne romske dece. Osim toga kao i u svakoj velikoj porodici i ovde se dele problemi i iskustva vezana i za odrastanje i za tinejdžerske dane.

„Desi se da dođu i požale se da na nekom mestu nisu bili tretirani kao i svi ostali, ali smo mi tu da ih osnažimo i ohrabrimo da budu ponosni na to što jesu. To je naš cilj i misija“, rekla je Milica Petrović.

Foto: Super radio

Foto: Super radio

A kada nauče da se bore sa problemima i kada postanu sigurni u sebe to izgleda baš kao sinoć – šire neverovatno dobru energiju i izazivaju široke osmehe.

To je potvrdila i Nena Milojković, nastavnica srpskog jezika i kreativnog pisanja u GRUBB centru i ujedno podelila utiske sa priredbe.

„Ponosna sam na njih i na to što ovde svi jedni drugima dajemo i energiju i podršku i ljubav. Radim još jedan posao osim ovog ovde i kada dođem umorna s tog posla nakon pola sata sve prolazi – ne osećam umor, kao da sam tek počela radni dan jer su deca neverovatno inspirativna, pozitivna i enegična“, rekla je Milojković.

Kroz ovu priredbu upriličenu za Međunarodni dan Roma i nastavnici i đaci želeli su da pošalju istu poruku u nadi da će ona stići do svih ljudi – poruku mira i tolerancije.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *