Rodonačelnik „Strecth Music-a“ Chrstian Scott na Nišvilu

Jedna od vodećih zvezda nove američke džez scene, trubač, kompozitor i producent Christian Scott – a Tunde Adjuah – nastupiće na predstojećem Nišville džez festivalu – u petak 9. avgusta.

Kao bendlider je objavio je 14 albuma i učestvovao još na dvadesetak, dva puta je dobio najprestižniju evropsku muzičku nagradu “Edison Award” (2010. i 2012.) i dva puta bio nominovan za “Grammy” nagradu.

Kristijan Skot je prepoznatljiv po svom jedinstvenom tonu, odnosno “tehnici šaputanja”. Rođen je 1983. godine u kolevci džeza – Nju Orleansu. Počeo je da uči džez kada je imao 13 godina i to sa svojim ujakom poznatim saksofonistom Donaldom Harrisonom, sa kojim je, kao šesnaestogodišnjak , imao diskografski debi na albumu “Paradise Found”. Već njegov prvi album “Rewind That” (2006) nominovan je za Grammy nagradu.

Skot je rodonačelnik “Stretch Music-a” – stila baziranog na džezu koji pokušava da “rastegne” ritmičke, melodijske i harmonske konvecncije u džezu, kako bi obuhvatio što više drugih muzičkih formi, jezika i kultura, a manifest tog pokreta bio je album iz 2015. godine “Strech Music” koji je naišao na oduševljenje i publike i kritike. To je ujedno bio i prvi album koji je pratila istoimena aplikacija – interaktivni muzički plejer koji omogućava muzičarima da u potpunosti kontrolišu svoje vežbanje, slušanje i iskusustvo učenja, prilagođavanjem plejera njihovim specifičnim potrebama i ciljevima. Za tu aplikaciju dobio je nagradu “Jazz FM inovator godine” za 2016.

Iako važi za velikog inovatora Skot je 2017. godine objavio serijal od tri albuma pod zajedničkim naslovom “The Centennial Trilogy” kojim je obeležio 100 godina od objavljivanja prvih džez snimaka. Ova trilogija, koja je odmah dospela na prvo mesto i-Tunes, u svojoj srži je otrežnjujuća reevaluacija društvenih i političkih realnosti sveta kroz muziku, odnosno zvuk. Reč je o nizu ispovesti koja i dalje muče kolektivno ljudsko iskustvo, kao što su ropstvo u Americi, koncept zatvorskog industrijskog kompleksa, nesigurnost hrane, ksenofobija, imigracija, klimatske promene, seksualna orijentacija i rodna nejednakost, fašizam, povratak demagogije…

Nastup na Nišvilu biće i prilika da predstavi novi album “Ancestral Recall”, objavljen pre dva meseca, a na kojem u naslovnoj kompoziciji gostuje reper, pevač, pisac glumac, ali pre svega cenjeni “slam” pesnik Saul Williams.

Njegov nastup zakazan je za 9. avgust od 22.20h, na glavnoj bini.

Super radio u skladu sa svojom uređivačkom politikom zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, bez obaveze obrazlaganja takve odluke. Komentari ne predstavljaju stavove redakcije Super radia i privatno su mišljenje autora komentara. Nećemo objavljivati komentare koji sadrže psovke, uvrede, govor mržnje kao i komentare koji se ne odnose na vest koja je komentarisana. Komentari koji sadrže linkove ka drugim sajtovima takođe neće biti objavljeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *